Z boljšim spancem do uspeha

Z boljšim spancem do uspeha (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
17. 8. 2013 Vir: Lisa

Pozabite na utrudljivo delo v pisarni, prava strategija za napredovanje v karieri je morda prav kakovostno spanje. Ja, uspešni ljudje potrebujejo dovolj spanja, morda lahko tudi vi z majhnimi spremembami svojih navad dobite povišico.

Arianna Huffingtion ve veliko o uspehu. Je ustanoviteljica in ena od urednic internetnega portala The Huffington Post, vrednega poštenih 315 milijard ameriških dolarjev (po reviji Forbes). Torej, ko ona daje nasvete o vzponu v karieri, ji je pametno prisluhniti.

Presenetljivo, a nasvet te 61-letnice ni povezan s kakšnimi stereotipi, ki jih radi trosijo znani bogataši, ampak modro pravi: "Ženske bi morale na poti uspeha veliko spati."

Seveda pri tem ne misli, da boste med spanjem obogatele, ampak misli nato, da le spočit in naspan človek lahko dosega resne uspehe.

Kako pomemben za mentalno vzdržljivost je spanec, lahko pove tudi NASA, ki ima dokaze, da le 26-minutni spanec učinek pilotov poveča za 34 odstotkov.

Obstajajo tudi študije, ki pravijo, da se po 18 urah brez spanca (kar pomeni do šest ur na dan) reakcija upočasni s četrtine sekunde na pol sekunde. In če ne spimo več kot 20 minut, so naše reakcije enake kot v pijanem stanju.

No, strokovnjaki dnevno priporočajo od sedem do osem ur spanja, magična količina spanca super uspešnih ljudi naj bi bila prav sedem ur.

Nasveti za kakovosten spanec
 • V svoj vsakdanjik vključite vadbo, vsaj sprehod po svežem zraku.
 • Po 17. uri ne pijte kave.
 • Temperaturo v spalnici prilagodite tako, da bo nekoliko nižja kot v drugih prostorih.
 • Spalnica naj bo zatemnjena. Raziskave so pokazale, da lahko tudi najmanjši žarek vetlobe (tudi digitalna ura) povzroči motnje v spalnem ciklu.
 • Cirkulacija – obstaja močna povezava med slabo cirkulacijo in nespečnostjo. Masaža izboljša cirkulacijo in dopušča telesu, da oddaja toploto, ki se ponoči zniža. Predlagajte partnerju, da vas pred spanjem dobro zmasira.
 • Ste se kdaj vprašali, zakaj v hotelski sobi spite kot dojenček? Ja zato, ker imajo tam običajno udobne jogije, soba pa je pospravljena in zračna. Torej – pospravite spalnico.
Hitri nasvet:
 • Dihajte počasi in globoko, dokler lahko.
 • Če imate mrzle noge, obujte nogavice.
 • Pretegnite celotno telo.
 • Pred spanjem popijte topel napitek. To je za razvajanje in sproščanje.
 • Zehanje običajno prinese spanec.
Kdo največ spi

Študije so pokazale, da tretjina Američanov spi manj kot sedem ur na dan, a imajo zares kakovosten spanec. No, zanimivo pa je, da vlada prepričanje, da Američani spijo najmanj med vsemi narodi.

Narobe – zmagovalci, torej narod, ki najmanj spi – so Južni Korejci. Največ spijo Francozi – devet ur na dan, čeprav prav presenetljivo velik odstotek Angležev spi kar 11 ur na dan.

Značke: spanje uspeh