Za srečno in zdravo življenje se morate znebiti teh 3 besed

Za srečno in zdravo življenje se morate znebiti teh 3 besed (foto: profimedia) profimedia
26. 9. 2018

Že tri besede lahko slabo vplivajo na samopodobo in škodijo mentalnemu zdravju. Zato bi jih morali zavestno črtati iz svojega besednjaka.

Ne (z)morem

Prva beseda je verjetno najbolj očitna, saj se zavedamo, da besedna zveza “ne morem”, lahko resno škoduje dosežkom in nas celo prikrajša za tisto, kar si želimo.

Ko menite, da je na primer zdravo prehranjevanje za vas pretežko in tega ne boste zmogli, pozabljate na vse tisto, kar ste že dosegli: pijete kavo brez sladkorja, za malico si vedno privoščite tudi oreščke, skušate se izogniti večerjam v restavraciji … Ves trud bo zaman, če vas bo zaustavila beseda “ne morem”.

Ko se naslednjič znajdete v situaciji, ko bi jo radi izrekli, namesto tega poved začnite tako: “Do sedaj sem naredil/a že sledeče … Za ta podvig bom prosil/a za pomoč prijatelja.” Vsega ne boste zmogli sami, v dvoje pa bo prav zagotovo šlo.

Ampak!

“Ampak” radi uporabljajo vsi, ki potrebujejo izgovor. Ko se vam ne ljubi na trening, namesto toplega obroka naročite pico in pustite na cedilu prijatelja, s katerim bi se morali odpraviti na večerni sprehod, besedica pride zelo prav. Če vam gre početje na živce in bi radi nehali prelagati stvari na jutri, se najprej znebite negativnega “ampak”.

Namesto tega pričnite uporabljati pozitivne besede in se večkrat opomnite, zakaj počnete določeno stvar. Primer:

“Lahko bi naredil/a trening za moč, ampak si bom namesto tega raje ogledal/a še en del najljubše nadaljevanke.”

Namesto tega, recite:

“Naredil/a bom trening za moč in s tem utrdil/a telo in izoblikoval/a postavo. Po vadbi pa me čaka okusen smuti.”

Nikoli

Nikoli ne reci nikoli, pravijo in tega bi se morali še kako držati. Z eno samo besedo si namreč dokažete, da NIKOLI ne boste dovolj dobri, NIKOLI ne boste pretekli določene razdalje, se NIKOLI ne boste lotili zdravih receptov, NIKOLI ne boste izkoristili vikenda za sprostitev v naravi …

“Nikoli” je nevarna beseda, ki na dolgi rok lahko pusti resne posledice na samopodobi in spremeni mišljenje. Zato se je morate znebiti, preden bo prepozno in naravnati miselnost bolj pozitivno.

Ozrite se nazaj in poglejte, kaj vse ste že dosegli. Nato se obrnite naprej in določite, k čemu boste stremeli. Če vam ne uspe doseči cilja v zastavljenem obdobju, se trudite naprej in ne zanemarite tega, da ste boljši, kot ste bili pred nekaj tedni.