Zakaj je koristno, da se zanašamo tudi na intuicijo

Zakaj je koristno, da se zanašamo tudi na intuicijo (foto: Profimedia) Profimedia
13. 7. 2015

Gotovo vam je že kdo, ko ste bili v dvomih, kaj storiti v določeni situaciji, dal nasvet, da nehajte razmišljati, pa se bo rešitev pojavila sama od sebe.

V psihologiji se fenomen intuicije preučuje že dolgo. Lahko bi rekli, da je intuicija plod trditve, ki je izven naše zavesti. Nekaj, kar ni logično – mišljenje ali morda bolje rečeno čutenje, ki se dogaja v ozadju, ko nehate prekladati svojo zavestno misel in se sprostite. Je neposredno razumevanje brez razmišljanja.

Zakaj je koristno, da se zanašamo nanjo?

Okoliščine od nas pogosto zahtevajo hiter odziv, veliko hitrejšega, kot jo je sposoben ustvariti naš analitični um. Če razmišljamo tako, kot nam vsiljuje um, naš odgovor na situacijo ne bo ne primeren ne pravočasen. Medtem ko oklevamo in razmišljamo, spuščamo priložnosti, s tem pa si ustvarjamo nepotrebne težave. Naše odločitve padajo na neplodna tla ali se izkažejo za napačne.

Namesto tega skušajmo narediti največ, kar lahko, da prebudimo svojo intuicijo – vadimo jogo, prakticirajmo zavestno dihanje, družimo se z otroki in živalmi, preživljajmo čas v naravi.

S tem razvijamo intuitivno moč opažanja in sposobnost ločevanja med rešitvami, ki nam jih ponuja um, in tistimi, ki jih pred nas postavlja intuicija. Opiranje na zgolj racionalno razmišljanje in čutno percepcijo nas ne bo zadovoljujoče peljalo po poteh, ki jih postavlja življenje pred nas.

Ta tihi glas odraža vašo osebnost, vaše želje, pričakovanja, sposobnosti ... in pogosto pripomore k temu, da sprejemate odločitve, ki so prave za vas.

Kako pa lahko intuicijo spodbudimo

Intuicijo ima vsakdo, a da bi jo resnično spodbudili, morate najprej začeti verjeti, da je prav, da ji sledite. Ozrite se v svojo preteklost in verjetno boste hitro ugotovili, da se je vedno, kadar ste 'poslušali svoje srce', za vas dobro izteklo.

Intuicija je torej povezana z odprtim umom, zato morate vedno le počakati, da stvar, ki prihaja iz srca, tam, v možganih, dozori – na silo, ko še ni pravi čas, se ne bo zgodilo nič! Predvsem bodite pozorni na vse svoje odzive.

Če na primer doživljate blokado med pisanjem besedila, bo bolje, da se za nekaj časa prenehate mučiti s tem, pokličete prijateljico in greste na kavo. To očitno zahteva tudi vaš um, a nekako brez vaše vednosti.

Nekaj možnosti, skozi katere vam intuicija lahko spregovori:
  • fenomeni zunajčutnih zaznav: če pomislite na nekoga in ga nato srečate ali pa vas pokliče, če zaznavate razpoloženje drugih ljudi ali če greste po drugi poti kot običajno in se tako izognete prometnemu zastoju,
  • konkretni dogodki: če s kotičkom očesa ujamete naslov knjige ali slišite stavek mimoidočega ter se zavete, da ta pomeni odgovor za vas aktualen izziv,
  • zelo pogosto se zgodi, da se intuicija pojavi v obliki fizičnega občutja: slabost, srbenje, kurja polt, mravljinci,
  • simboli, v katere se poglobite: ji-jing, kavna usedlina,
  • sanje: ko se utrne ideja ali spoznanje, hipna prepoznanja, prebliski v stanju sproščenosti, meditacija, molitev.

Vir: