Zapis mame, ob katerem se boste zamislili: "To je edina stvar, pri kateri nisem potrebovala pomoči"

Zapis mame, ob katerem se boste zamislili: "To je edina stvar, pri kateri nisem potrebovala pomoči" (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2022

"Naj jo/ga primem v naročje.", "Bom jaz prijel/a dojenčka, da boš lahko postorila vse …", "Videti je, kot da potrebuješ odmor, daj meni malčico/malčka."

 

Mamica sedi na kavču in ziba lutko svoje hčerke, medtem ko hčerka in njen mož vsak iz ene strani proti njej iztegujeta roke. Pet minut kasneje je 10-sekundni video posnet. »Dodam besedilo, glasbo in ga objavim na Instagramu,« piše Louise Herbert, mamica dveh, avtorica bloga mothernourishnurture.com in svetovalka, ki nudi podporo novopečenim družinam.

Kot kaže ni edina mama, ki se znoji, ki ji izteka mleko, ki ima zdaj vsakdanje življenje obrnjeno na glavo, medtem ko ji drugi "pomagajo" z držanjem novorojenčka.

Kajti video je čez noč postal viralen!

Kar je zapisala v nadaljevanju, bo dalo misliti marsikomu!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Louise | MotherNourishNurture (@mothernourishnurture)

»Držanje otroka je edina stvar, pri kateri nisem potrebovala pomoči. To je bila edina stvar na svetu, za katero je bilo poskrbljeno.«

Njene roke so bile polne, a na najboljši način, zapiše. To je pravzaprav pomirilo njeno tesnobo in celo umirilo njeno iztekanje mleka.

Tako pomemben je dotik matere in otroka

Znanstveniki so materino telo poimenovali 'ekosistem' iz katerega otrok zacveti po rojstvu. Interakcija med materjo in novorojenčkom v obdobju tik po rojstvu vpliva na fiziologijo in vedenje obeh.

Tako kot neposreden telesni dotik matere uravnava otrokove fiziološke sisteme – od živčnega sistema do srčnega utripa, dihanja, temperature ter joka – podobno tudi bližina otroka uravnava fiziologijo novopečene mame, vključno s povečano pozornostjo na otrokove potrebe, dojenjem in ter boljšim izkoriščanjem energije iz prehrane. Učinke nekaterih od teh sprememb je mogoče opaziti tudi mesece pozneje. Ko se otrok rodi, se aktivnost materine amigdale – predel v možganih, ki igra ključno vlogo pri učenju čustev – poveča.

Mame so nekako nevrološko motivirane, da ostanejo blizu svojemu novorojenčku.
Njihovo telo je pripravljeno na premor, poporodno obdobje, na to, da vpijejo vse podrobnosti svojega novorojenčka, medtem ko on spi v njenem naročju ali na njenih prsih.

A kultura je precej drugačna od tega, kar 'narekuje' biologija

Pričakuje se, da se bodo mame v hipu vrnile v 'normalo' in takoj po porodu spet delovale kot prej. Pričakovanja pa niso omejena le na videz trebuha in stegen. Pričakovanja so veliko globlja in precej večja.

Profimedia

Pričakuje se, da bodo takoj po porodu z nasmehom sprejele naval obiskovalcev, da bodo postregle, da bo vse pripravljeno in postorjeno. Pričakovanja so velika ob vračanju na delovno meso in pričakuje se popoln dom.

"Ko sem rodila prvega otroka, sem imela veliko ponudb za "pomoč". Prijatelji so se postavili v vrsto, da bi prišli, sedli na moj kavč in v naročju držali sladko novost," zapiše Louise in nadaljuje: "A medtem ko sem sedela ob strani, še vedno krvaveča in v popolnem šoku po travmatičnem porodu, si nisem mogla kaj, da se ne bi spraševala, komu ali kako je ta domnevna pomoč pravzaprav pomagala."

Novopečena mama v resnici potrebuje pomoč, ki bo naredila pravo spremembo v vsakdanjem življenju, ki je zdaj obrnjeno na glavo, opomni avtorica.

Na prvem mestu: da bi bilo poskrbljeno za osnovne potrebe.

Kot je hrana.

Kajti učenje, celjenje in dojenje – vse ob natanko nič spanja – je požrešno delo.

Mama potrebuje nekoga, ki bo sedel poleg na njenem čustvenem toboganu, poslušal, potrdil in prinesel torto.

Nekoga, ki bo prišel in se razveselil starejšega bratca ali sestrice. Ne zato, da bo iz naročja matere vzel novorojenčka, ampak da bo tudi njegovega/njenega bratca ali sestrico razveselil z igro.

Nekoga, ki bo poskrbel za posodo v umivalniku, ne da bi to sploh omenil. Ali odnesel umazano perilo v pralni stroj.

Da se bo mama lahko medtem skupaj z malčkom stisnila k starejšemu in mu prebrala zgodbico, ne da bi se njene misli neprestano vračale k neskončnim gospodinjskim opravilom, ki jo še čakajo.

Nekoga, ki NE bo očitajoče gledal po neurejenem stanovanju.

"Potreboval sem pomoč v najbolj osnovnem in najbolj praktičnem smislu."

In to je klic vsake mame.

Hrana.

Umazana posoda.

Umazano perilo.

Opravki.

Sprehajanje psa.

Igra z bratci in sestricami.

Poslušanje, potrditev, podpora.

... 

To je pomoč, ki v resnici pomaga.

To je pomoč, ki omogoča mami, da globoko zadiha in se posveti novorojenčku, medtem ko je za vse ostalo poskrbljeno.

Poporodno odboje je lahko surovo. Med tem in med vsemi čustvenimi vzponi in padci pa je veliko priložnosti – priložnosti, da podprete novopečeno mamo – v družbi, ko jo komajda opazi.

Po navdihu: Here's One Thing You Can Stop Doing To 'Help' New Moms — And What We Really Need

Preverite še: