ZATO bi mogli spati brez vzglavnika!

ZATO bi mogli spati brez vzglavnika! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 2. 2022

Ali veste, da lahko spanje vzglavnika pripomore k boljši drži, bolj zdravim lasem in lepši koži? Razkrivamo vse, kar morate vedeti.

Boljša drža in manj bolečin

Ravno zaradi vzglavnika pogosto spimo v nenaravnih položajih, kar se lahko odraža v nepravilni drži in posledično bolečinah v vratu ter hrbtenici. Če pa med spanjem ne uporabljate vzglavnika, to pripomore k boljši drži hrbtenice in posledično manj bolečinam skozi dan.

Manj gub

Stroka je odkrila, da vzglavnik pritiska na kožo in tako pripomore k nastajanju gub. Te so še posebej pogoste pri ljudeh, ki spijo na boku in trebuhu. Če spite brez vzglavnika, je tudi možnost za nastanek gub manjša.

Drugi načini, kako zmanjšate gube:

  • Izogibajte se izpostavljenosti sonca oziroma kožo zaščitite s kremo
  • Opustite kajenje
  • Prehranjujte se zdravo in uravnoteženo
  • Pijte dovolj tekočine

Manj težav z aknami

Začela so se pojavljati namigovanja, da spanje z vzglavnikom povzroča tudi akne. Zaenkrat so strokovnjaki ugotovili, da težava ni vzglavnik sam, temveč bakterije, ki se na njem nabirajo. V kolikor imate težave z aknami torej ni nujno, da spite brez vzglavnika, temveč samo, da redno menjujete posteljnino.


Bolj zdravi lasje

Vse bolj razširjeno je tudi prepričanje, da vzglavnik "mečka" lase in tako privede do lomljenja las, ob uporabi vzglavnika pa naj bi se lasje tudi hitreje mastili. Stroka zaenkrat ni še naredila dovolj raziskav, da bi to teorijo lahko potrdila ali ovrgla, številni ljudje pa pričajo o bolj zdravih laseh zaradi neuporabe vzglavnika.