Zato je sočutje koristno

Zato je sočutje koristno (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2017

Se ustavite pri brezdomcu in mu namenite kovanec, ali se odpravite naprej? Ste kdaj pomagali pri naravni katastrofi, ali podarili oblačila, ki jih ne nosite? Če sta vam prostovoljstvo in dobrodelnost dobro znana, ste tudi vi deležni vseh ugodnosti, ki jih prinaša sočutje.

S sočutjem do drugih, tudi zase naredite veliko dobrega. Kakšne ugodnosti vam nudi?

1. Daje občutek veselja. V možganih se pri podarjanju in prejemanju denarja sproži enak del, zato dobimo podoben občutek, kot takrat, ko nekaj prejmemo. Zadovoljstvo je pri podarjanju stvari v dobrodelne namene zagotovljeno.

2. Naredi nas privlačne. Moški in ženske pri iskanju partnerja na visoko mesto postavljajo prijaznost, kamor spada tudi sodelovanje v dobrodelnih akcijah. Če želite očarati simpatijo, ji povejte, kdaj ste nazadnje delali kot prostovoljec.

3. Spodbudi ostale. Videti, kako nekdo pomaga drugim, spodbudi tudi ostale, ki si želijo pomagati. S tem torej širite dobrodelnost na druge.

4. Širi se kot požar. Lahko povzročite verižno reakcijo, ki v kratkem času doseže veliko ljudi. Spomnite se vseh božičnih akcij, ki spodbujajo nakup darila za otroke, ki živijo v pomanjkanju. Seznam obdarovancev še isti dan dobi toliko »božičkov«, kot jih potrebuje.

5. Depresija in tesnoba nas prisilita, da se osredotočamo le nase. Kadar se počutimo tako, je dobro zdravilo sočutje. To nam pomaga, da se osredotočimo na druge in njihove potrebe, ki so morda resnejše od naših.

6. Je najbolj naravna stvar. Že majhni otroci avtomatično pričnejo nakazovati takšno vedenje s posojanjem igrač, kot nezavedna pomoč se pojavlja tudi pri odraslih. Zakaj bi torej zatrli čudovite lastnosti, ki nam jih daje mati narava.

7. Daje nam čas. Preživljanje trenutkov kot prostovoljec nam daje čutiti, da imamo v življenju več časa in denarja. Zagotovo oboje pričnemo ceniti, ko spoznamo tiste, ki jim tega primanjkuje.

8. Je dobro za okolje. Biti prijazen in predvsem sočuten je dobro za družbo, skupnost in svet. Ob toliko pozitivnih lastnostih je škoda, da ne bi dobrodelnosti dali vsaj eno priložnost. Načinov na katere lahko pomagamo je veliko, ljudi v pomanjkanju še več.

Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri