To rastlino obvezno posadite na svoj vrt: odganja škodljivce in dela čudeže za zdravje

4. 6. 2024
Deli
To rastlino obvezno posadite na svoj vrt: odganja škodljivce in dela čudeže za zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Zaradi številnih koristi bi to rastlino na svojem vrtu moral imeti prav vsak.

Velika kapucinka (Tropaeolum majus), izjemno cenjena rastlina, ki izvira iz Južne Amerike, ni le čudovit okras v vašem vrtu, temveč tudi neprecenljiv zaveznik za vaše zdravje. Odkrijte vse njene prednosti.

Ne spreglejte:

Naravni odganjalec škodljivcev

Velika kapucinka s svojim vonjem deluje kot naravni odganjalec škodljivcev. Odganja listne uši, gosenice, polže, mravlje in celo miši. Zaradi tega se super obnese, če rastlino posadite poleg paradižnika, krompirja, fižola ali vrtnic. Z uporabo naravnih odganjalcev zmanjšujete potrebo po uporabi kemičnih pesticidov, kar prispeva k bolj zdravemu in ekološkemu vrtnarjenju.

Profimedia

Številne prednosti za zdravje

Velika kapucinka je v celoti užitna. Listi, cvetovi, popki in semena rastline so izjemno bogati z vitaminom C. Slednji krepi imunski sistem, izboljšuje absorpcijo železa ter pripomore k splošnemu zdravju. Rastlino se pogosto uporablja v solatah, kjer poskrbi za posebno sladko aromo, podobno oreščkom.

V ljudski medicini se rastlina uporablja tudi kot naravno sredstvo za dezinfekcijo in celjenje ran, delovala pa naj bi tudi kot naravni antibiotik in diuretik.

Zaradi svojih številnih koristi je velika kapucinka resnično neprecenljiv dodatek vašemu vrtu. Zato ne oklevajte in posadite to čudovito rastlino ter izkoristite vse njene prednosti!

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič