3 vaje, ki bi jih morali izvajati vsak dan

3 vaje, ki bi jih morali izvajati vsak dan (foto: Profimedia) Profimedia
16. 7. 2018

Vredno se je potruditi, saj se boste tako ognili nadležnim bolečinam v vratu, ramenih in hrbtenici. Še posebej vsi tisti, ki veliko časa presedite pred računalnikom ali v avtu.

1. 'Drsenje' ob steni

Sedite za mizo? Sključeni? Ste prav ta trenutek popravili svojo držo? To je dober razlog, da začnete takoj izvajati nasledno vajo.

Naredite 10 do 15 ponovitev do trikrat na dan. Ker za vajo ne potrebujete pripomočkov, jo brez težav naredite tudi v pisarni.

2. Dvig bokov 

Ne gre le za slabo držo in posledično bolečine v vratu, ramenih in hrbtenici, prekomerno sedenje povzroča tudi slabšo vitalnost srca, skrajšanje mišic ... Zato znanstveniki opozarjajo, da za tiste, ki si želite postati bolj vitalni, ni toliko pomembno, koliko časa boste namenili vadbi, temveč tudi koliko časa se boste odrekli sedenju.

Z naslednjo vajo boste 'prebudili' mišice, ki so med sedenjem popolnoma neaktivne. Naredite 5 do 6 ponovitev z vsako nogo in v zgornjem položaju zadržite od 3 do 5 sekund.

3. Rotacija

Se kdaj zalotite, kako se med sedenjem grbite? Predvsem v zgronjem delu, kot da bi se vaše prsne mišice sesedle. In včasih občutite bolečino med lopaticami? V dnevno rutino vključite eno od naslednjih vaj - t. i. torakalnih rotacij.

Seveda posledic večurnega nepravilnega sedenja ne boste odpravili zgolj z eno vajo, lahko pa s pravilnim pristopom in vztrajnostjo bolečine omilite in zmanjšate njihovo pogostost.

Preberite še: 5 razlogov, zakaj ni zdravo sedeti s prekrižanima nogama