7 razlogov, zakaj bi morali med treningom poslušati glasbo

7 razlogov, zakaj bi morali med treningom poslušati glasbo (foto: profimedia) profimedia
21. 1. 2022

Poslušanje glasbe med treniranjem ali tekom lahko izboljša tako vaš trening kot tudi razpoloženje. Glasba bo pregnala misli stran od "trpim", "ne ljubi se mi več", tako da se boste na koncu treninga le čudili, kdaj je vse skupaj minilo. 

1. Z glasbo se lahko zamotimo

Ob dobri glasbi lahko za nekaj minut popolnoma pozabite, da tečete ali kolesarite ter seveda posledično, da 'trpite'. Glasba vam pomaga, da lažje prebrodite napore. In še bolje – čas med treningom vam hitreje mine.

2. Ob glasbi bo vaš trening bolj učinkovit

To velja predvsem za glasbo, ki ima hitrejši ritem. Seveda pa bodite skrbni pri izbiri svoje 'trening lestvice' – glasbi s prehitrim ritmom ne boste mogli slediti. Strokovnjaki so izračunali, da mora glasba, ki jo poslušamo ob vadbi, imeti med 120 in 140 udarcev (utripov) na minuto.

3. Dobra glasba vas potisne v posebno stanje

Vsak človek ima svoje priljubljene pesmi, ki ga spravijo na tako imenovani višji nivo ali po domače povedano v trans. V glasbenem transu se je veliko lažje spoprijeti z goro uteži, ki jih nameravate ta dan vzdigniti.

4. Ritem glasbe vam bo držal tempo

Pri anaerobnih vadbah, kot so tek, kolesarjenje, veslanje, hoja … vam glasba lahko dobesedno pomaga držati tempo ter vam da dodatna krila. Za srednje težek – od pol do enourni anaerobni trening – vam priporočamo disko glasbo (120 udarcev na minuto) ali tako imenovano house glasbo (128 udarcev na minuto).

5. Glasba izboljša razpoloženje

Glasbo lahko poslušate že pred vadbo, tako da na trening pridete dobro in borbeno razpoloženi. Tudi vadba ob glasbi je bolj zabavna.

6. Glasba vas spravi v gibanje

Tisti, ki radi plešete, dobro veste o čem govorimo. Ob dobri, predvsem plesni glasbi, je težko ostati pri miru in ne gibati. Zato je ples tudi odlična rekreacija predvsem za tiste, ki obožujejo glasbo in ne marajo trpljenja.

7. Ni se vam treba pogovarjati z drugimi

Na fitnesu, ko se vam zares ne ljubi pogovarjati in družiti z drugimi, si nadenete slušalke, vključite glasbo in se potopite v svoj svet.

Pripravila: L. T. D.

Preberite še: Tu so 3 odlične vaje, za utrjevanje mlahavih rok ali 11 najboljših vaj z lastno težo za celo telo, ki jih lahko delate doma ali v naravi