10 učinkovitih nasvetov za vitkost

10 učinkovitih nasvetov za vitkost (foto: Shutterstock) Shutterstock
15. 3. 2015

Za vas smo pripravili 10 nasvetov, ki so lahko v pomoč pri ohranjanju oz. pridobivanju vitkosti.

1. Vedno se najde razlog za praznovanje

Uživajte v prav vsakem obroku – v sproščenem vzdušju z mirno glasbo boste hitreje siti. Vroči ritmi po drugi strani aktivirajo željo po tem, da bi kar naprej jedli. Na mizo postavite lepe krožnike, barvite prtičke in sveže cvetje. Nato uživajte ob hrani, ki naj se vam počasi stopi v ustih. Tako boste hitreje potešili lakoto.

2. Pekoči pomočniki vitkosti

Naravne 'tablete' za hujšanje? Poskusite: gorčično olje v redkvičnem soku aktivira izgorevanje maščob. Redkvice vežejo del maščobe in jo odvajajo iz telesa. Čili spodbuja želodčne sokove, ingver pa nežno spravi črevesje v gibanje.

3. Vztrajajte!

Kar naprej poslušamo, da se je treba veliko gibati. V redu. Toda kako naj se motiviramo? Izberite si športno dejavnost, ki vas veseli. Postavite si dosegljive cilje. Ne telovadite vsak dan, saj so zelo pomembni prav dnevi počitka. Poskrbite, da bo vaša športna oprava čim bolj udobna – nadenite si oblačila in obutev, ki vas ne vežejo.

4. Pomoč zelišč

Volčja lakota? Umijte si zobe – svež okus po meti nevtralizira željo po sladkem. Lahko pa čez dan prežvečite dva do tri suhe žajbljeve lističe in jih čez nekaj časa izpljunete. Ustne sluznice absorbirajo grenčične snovi zelišč in zaustavijo tek.

5. Barva za dobro kondicijo

Staro izročilo pravi, da jemo tudi z očmi. Rdeča in zelena paprika, zeleni stročji grah, oranžno korenje, beli kalčki – obrok bo vse prej kot dolgočasen. Zlasti če bomo vse naštete sestavine pripravili hitro, hrustljavo in brez dodatka maščobe ali tekočine v voku. In še tisto najboljše: še nasitili se bomo!

6. Naravno sladko

Poskusite se teden dni odpovedati vsem jedem, ki vsebujejo sladkor in sladila. In če je le mogoče, tudi hrani, ki vsebuje barvila, konzervanse, arome in zgoščevalna sredstva. Vaše okušalne brbončice si bodo opomogle in vi boste v sadju in zelenjavi (na primer v korenju) spet okusili naravna sladila. Manj boste imeli želje po sladkem, znova pa boste razvili tudi občutek za najbolj prefinjene okuse.

7. Mlečne bakterije za boljšo prebavo

Dobra prebava je zelo pomembna, saj leno črevo povzroči, da telo vsrka dobesedno vsako kalorijo iz hrane, ki jo pojemo. Ker naše črevesje ljubi kislo, ga negujte s probiotičnim jogurtom, kruhovim napitkom ali pa z zelenjavnim sokom s prevretimi mlečnimi kislinami.

8. Sproščanje poskrbi za vitkost

Čisto zares: ko imamo še posebej veliko dela, naše telo izloča hormon kortizol, ki dobesedno redi. Kaj pomaga? Sproščanje! Skodelica čaja, dobra knjiga, večerni sprehod ali pa poseben sprostitveni program na cedeju.

9. Lahko noč

Kilograme lahko izgubljate tudi čez noč, a le, če boste pametno izbirali pri večernem obroku. Ja, telo tudi med spanjem porablja energijo, gradi nove celice in obnavlja stare. Ker med spanjem ne jemo, si energijo poišče v maščobnih zalogah. Vse to pa deluje le ob nizkem nivoju krvnega sladkorja. Zvečer si zato raje privoščite beljakovinski obrok.

10. Vaje za trebuh – lepa sredina

Ne iščite izgovorov. Uležite se na hrbet in zjutraj v postelji ali pa tudi zvečer pred televizorjem malo kolesarite.

Vaja za plosk trebuh: roki prekrižajte na zatilju in se s komolcem dotaknite nasprotnega kolena. Zamenjajte strani. Vajo ponavljajte tako dolgo, dokler sodelujejo vaše trebušne mišice.