4 pozitivne posledice, ki jih ima glasba na vadbo

4 pozitivne posledice, ki jih ima glasba na vadbo (foto: profimedia) profimedia
14. 8. 2020

Med rekreacijo poslušate glasbo? Potem se zelo verjetno izkažete precej bolje, kot bi se, če glasbe ne bi imeli. 

Telovaditi z glasbo ali brez? Tokrat naštevamo nekaj pozitivnih posledic, ki jih  ima glasba na opravljeno vadbo. 

Glasba ...

“Odklene” dodatno moč

Pri treningu za moč le delno naprezate svoje mišice, in ko pridete do meje, začnete čutiti bolečino. To je obrambni mehanizem telesa, ki vas obvaruje pred škodo, ki bi nastala zaradi prevelikega naprezanja. 

Za dobre rezultate boste morali uporabiti večjo moč mišic, kar lahko storite s poslušanjem glasbe. Ta bo malce ublažila mejo, po kateri se prenehate naprezati. Vendar POZOR: telovadite po svojih fizičnih sposobnostih in ne pretiravajte. Ob ostri bolečini takoj prenehajte z vadbo. 

Povečuje vzdržljivost

Saj poznate rek: čudež se zgodi pri zadnjih ponovitvah? Tako je, ravno ko je najtežje, se potrudite zdržati do konca, saj takrat napredujete (ne pretiravajte in upoštevajte fizične zmožnosti). Če boste v tistih sekundah zazrti v uro, bo čas mineval zelo počasi. 

Namesto tega prisluhnite kakšni poskočni glasbi, ki vam bo dala moč, da naredite tudi zadnje ponovite in ne odnehate že, ko trener prične odštevati zadnjih 10 sekund. 

Motivira

V raziskavi iz leta 2010 so dokazali, da je skupina, ki je ob kolesarjenju poslušala glasbo, kolesarila intenzivneje in dlje kot tisti, ki glasbe niso poslušali. Prav tako so bolj uživali ob glasbi s hitrejšim tempom kot počasnejšim. 

Glasba vas bo na vadbi motivirala, da se zares potrudite in opazili boste, da od sebe daste veliko več kot takrat, ko nimate glasbene podlage. 

Prežene stresne trenutke

Če se večkrat odpravite na tekmovanja, si na startu predvajajte svojo najljubšo glasbo, ki bo omilila tremo in pregnala napetost. Dosegli boste boljše rezultate, kot bi jih sicer. To bo pomagalo tudi, ko boste preizkušali svoje moči in se trudili stopiti korak naprej iz svoje cone udobja.