5 'malih laži', ki izničijo vaš trud v telovadnici

5 'malih laži', ki izničijo vaš trud v telovadnici (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
19. 5. 2016

Poglejmo, kako iskreni ste. Predvsem do sebe.

1. Saj ne jem veliko ...

Je verjetno ena najpogostejših 'malih laži', ki jih trenerji slišijo iz ustih svojih varovancev. In je tudi eden pogostejših razlogov, zakaj ni in ni rezultatov, za katere garate že tedne.

Vnos kalorij, še bolj pa vir teh, je pomemben. Zato nikoli ne pozabite na tisti košček rojstnodnevne torte, ki ste si ga privoščili v službi, in sladoled, ki ste ga držali v naročju, ko ste gledali film. Vse to lahko izniči vaš trud v telovadnici.

Še vedno vztrajate, da ne pojeste veliko? Kaj pa pijača? Ta je pravzaprav veliko bolj 'zahrbtna', kot so sladkarije. Kava z dodatki lahko v enem tednu doda do 500 kalorij.

Nasvet: teden dni zapisujte obroke. Vse, brez izjeme. Tudi vsak košček čokolade, vsak kozarec soka. Na koncu boste presenečeni.

2. Tudi, ko sem sam/-a, res trdo treniram ...

Morda mislite, da trdo trenirate, ko se v telovadnico odpravite sami, toda, ali si resnično prizadevate in izkoristite svoj potencial? Ali morda celo pretiravate? Druga skrajnost, ki prav tako upočasni vaš napredek. Pripelje lahko do povečane telesne mase in oslabljenega imunskega sistema.

Raziskave so pokazale, da posamezniki, ki vadijo s trenerjem, v primerjavi s tistimi, ki trenirajo sami, vadijo veliko intenzivneje, učinkoviteje in tudi hitreje dosegajo rezultate. Kar seveda ne pomeni, da je pogoj za odhod v fitnes in dober rezultat najem profesionalnega osebnega trenerja. To je še vedno za marsikoga prevelik finančni zalogaj. Priporočljivo pa je, da se občasno odpravite na krajši posvet s trenerjem, ki vam bo med drugim sestavil vadbeni program, ki mu lahko v naslednjih tednih sledite, in tako dosežete želene rezultate.

3. Na zabave ne hodim tako pogosto ...

Obisk telovadnice po zabavi in pomankanje spanja ni ravno recept za uspeh. Ko ste dehidrirani in utrujeni, je vaše telo v slabem položaju že od vsega začetka treninga. Treninga ne bo mogoče opraviti dobro.

Če popoldansko druženje s prijatelji radi podaljšate do poznih, če ne že kar jutranjih ur, se poruši vaš spalni ritem, to pa zagotovo vpliva tudi na vašo trdnost in voljo pri treningu. Poleg tega so številne študije odkrile, da pomanjkanje spanja zviša raven kortizola, hormona, ki ga povezujejo s shranjevanjem odvečne maščobe.

Če si zares želite rezultata, bodite zmerni in poskrbite za veliko spanja.

Preberite: Za športnika sta počitek in spanje življenjskega pomena

4. Pravzaprav nimam časa in denarja ...

Ni treba, da ste slavni in bogati, da bi pridobili odlično formo. Ne verjamete? Pomislite, koliko najboljših atletov na svetu je začelo z nič.

O vašem uspehu na koncu odloča želja po njem ter volja in vztrajnost, ne debelina vaše denarnice. Obstaja veliko načinov, kako trening prilagoditi vašemu urniku. In denarnici.

Nasvet: začnite z VIDEO VADNICO.

Verjemite, ves trud, ki ga boste vložili v to, da boste zdravi in fit, bo bogato poplačan.

5. Nisem jaz kriv/-a, da ne morem shujšati

Za svoj neuspeh radi krivite druge? Tudi ko gre za hujšanje. Ne smete pozabiti, v telovadnici s trenerjem preživite 1 uro, kako boste preživeli preostalih 23 pa je odvisno zgolj od vas. Če boste podlegli starim navadam in si zatiskali oči, pač ne morete pričakovati rezultatov.

Hujšanje ni preprosto, za mnoge pomeni zelo težak boj. Poleg tega ni vsa skrivnost v treningu. 80 % uspeha je odvisnega od prehrane, vplivajo pa še spanje in stres.

Namesto da iščete nekoga (ali nekaj), ki bo kriv za vaš neuspeh, spremenite pogled na življenje. Za začetek uvajajte majhne spremembe, ki bodo pripomogle k boljšemu splošnemu počutju, poskrbele za več energije in na koncu pri izgubi kilogramov.