5 razlogov, zakaj ne čutite zadovoljstva, ko z vadbo končno dosežete cilj

5 razlogov, zakaj ne čutite zadovoljstva, ko z vadbo končno dosežete cilj (foto: Profimedia) Profimedia
30. 6. 2017

Shujšali ste, sladkarije zamenjali za zelenjavo in se uspešno udeležili celo prve športne prireditve, vendar vas še vedno razjeda občutek, da niste dovolj dobri. Kaj je šlo narobe? Pozitiven občutek bi moral priti v paketu z idealno postavo, kajne?

Ni čisto tako in oblikovana postava je še vedno tu, tudi če nikakor ne morete biti ponosni nase. Dobra samopodoba žal ni pogojena z vztrajno vadbo. Morda ste se zadeve lotili na napačen način.

1. Vaša pričakovanja so bila nerealistična

Nekaj čarobnega je v tem, ko verjamemo, da lahko postanemo popolni, če se le dovolj potrudimo. Nič hudega, če trenutno še nismo tam, s pravim jedilnikom, vadbo in veliko mero upanja, nekoč bomo. To je povsem nerealen cilj, ki vam daje velika pričakovanja, ki jih ne boste dosegli. Ko boste prišli  do popolne postave, ki ste si jo zamislili in posvojili druge zdrave navade, boste v notranjosti še vedno vi – takšni kot ste sedaj. Če ste sramežljivi, tega ne boste spremenili s tekom in dvigovanjem uteži. Vedite, kaj spremeni fizični videz in kaj notranjost.

2. Vaše negativno mišljenje o sebi se ni spremenilo

Veliko ljudi pričakuje, da bodo do sebe manj kritični, če spremenijo svoje telo, saj je to edino, kar jim stoji na poti do sreče. Vendar je negativno mišljenje dobro utečena mentalna navada. Če se že celo življenje osredotočate na sovje napake, primerjanje z drugimi in kritiziranje, ste za to zelo dobro izučeni. Za razliko od pozitivnega mišljenja, ki vam je tuje. Potrebujete čas in veliko vaje. Ko se gledate v ogledalo se zavestno opomnite na vse, kar vam je na telesu všeč. Z utrjevanjem mišic ne boste spremenili tudi uma, to morate storiti posebej.

3. Vaše nove zdrave navade se niso obdržale

Ko dosežete idealno postavo, morate enako početi še naprej. Cilj ne pomeni točke, ko lahko nehate garati in celo življenje jeste kar želite. Če vadba ne postane del vašega življenja in boste nekaj mesecev spet jedli nezdravo, boste naslednjo polovico leta ponovno porabili za izgubljanje kilogramov. Vadba in prehrana gresta z roko v roki, zato ne morete spremeniti samo ene stvari. In nikoli se ne ustavite, saj je vse skupaj dolgo potovanje.

4. Osredotočate se le na videz

Ljudje, ki se osredotočajo le na svoje telo, ki ga želijo preoblikovati na primer z dvigovanjem uteži ali udeležbo na maratonu, se ne zavedajo, s kakšnimi posledicami se bodo srečali. Ko niste na vrhuncu fizične pripravljenosti, vaše telo ne bo kazalo napetih mišic. Če se zanašate le nanj in  je vaša vstopnica do sreče, boste verjetno razočarani. Ko pa se osredotočite na vse, kar zmore, se cilja lahko veselite. Zapisujte sproten napredek in preverite, koliko sklec ste lahko naredili na začetku in kam ste prišli danes. Tako boste bolj verjetno dosegli zadovoljstvo.

5. Preveč ste zaposleni s spreminjanjem življenja

Ko postopoma začnete spreminjati navade, stopate proti zmagi. In ko jo dosežete, se bojite, da boste v enem samem dnevu pokvarili vse trdo prigarane rezultate. V nekaterih stvareh imate prav, saj boste težo hitro spet pridobili, če se zatečete k čipsu in čokoladi. Vendar ne bo nič narobe, če si vzamete prost dan in sprostite, zmanjšate vadbo iz šestkrat tedensko na štirikrat ali trikrat tedensko in se prepustite užitku, ker uresničujete svoje sanje.

Peberite tudi: