5 shujševalnih trikov, ki NE držijo

5 shujševalnih trikov, ki NE držijo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 10. 2017

Prelepo, da bi bilo resnično? Potem verjetno tudi je.

1. Z razstrupljevalno dieto boste zlahka shujšali v nekaj dneh

Seveda boste izgubili kilograme, če boste nekaj dni na 'tekoči dieti', a takoj ko boste prešli na vašo običajno prehrano, se bodo vrnili tudi kilogrami. Pravzaprav je velika verjetnost, da boste pridobili celo kakšen kilogram več. Zahvaljujoč občutku prikrajšanosti in ideji, da si zdaj lahko brez skrbi privoščite prigrizek ali dva več.

No, razstrupljanju kljub vsemu ne gre oporekati pomembne vloge pri ohranjanju splošnega zdravja, dobrega počutja in dolgoživosti. Več o tem si preberite v članku: Razstrupljanje - izguba časa?

2. Rešitev v steklenički

Hujšanje z malinovimi ketoni, čudežni sadež iz Azije, ki topi maščobo, ekstrakt zelene kave ... Trdnih dokazov, ki bi govorili v prid tovrstnim izdelkom, ni.

A pri tem ne smemo zamenjevati svežih sadežev od prehranskih dodatkov, ki vsebujejo le izvlečke ali komaj vzorec teh. Sveže maline, na primer, vsebujejo velike količine vitamina A, ki ščiti oči, in vitamina C, kava pa zvišuje koncentracijo antioksidantov in poveča njihovo aktivnost.

Tablete za hujšanje so povsem druga zgodba in če istočasno jemljete tudi druga zdravila, so lahko celo nevarne.

Tablete za hujšanje - katere so najbolj učinkovite?

3. Jejte, kar vam srce poželi in shujšajte

Življenje brez sladic zveni tako dolgočasno, kajne? Občasno (!) si pač privoščite kakšno pregreho.

Kaj pa tisto o 'jejte, kar vam srce poželi'? 100 kalorij, ki jih boste zaužili s pomfritom, ni enako 100 kalorijam, ki jih vsebuje jabolko! Več verjetno ni potrebno razlagati.

Vedno poskrbite, da bo večina vaših kalorij iz svežih živil in doma pripravljenih jedi.

4. Odrecite se glutenu in kilogrami bodo skopneli

Takšen način prehranjevanja je bil nekoč rezerviran izključno za ljudi, ki so trpeli za alergijami na določena živila. Danes je postal pravi trend.

Če trpite za celiakijo ali katero drugo stopnjo intolerance na gluten, morate nujno zmanjšati vnos živil, ki gluten vsebujejo. Veliko ljudi pa se glutenu odpoveduje zgolj zaradi hujšanja in zato, ker je 'in'.

V resnici lahko s takšno dieto kilograme tudi pridobite. Če ste z jedilnika odstranili živila, ki vsebujejo gluten, to še ne pomeni, da se prehranjujete zdravo. Piškoti brez glutena, kruh, kosmiči in še številna druga brezglutenska živila pogosto vsebujejo celo več kalorij, kot pa njihove 'glutenske različice'.

Preverite: Gluten je tudi tam, kjer ga sploh ne bi pričakovali!

5. Izognite se ogljikovim hidratom in uspeh je zagotovljen

Naše telo potrebuje čim več naravnih in čim manj umetnih oziroma predelanih živil. Ni pa nobenih dokazov, ki bi govorili v prid dietam, ki izločajo cele skupine živil, kot so maščobe, ogljikovi hidrati ... Ravno nasprotno, diete, ki izločajo cele skupine živil so nezdrave.

Pomislite samo, kaj vse bi morali črtati z jedilnika, če bi želeli izločiti čisto vse maščobe. To ni samo čips, čokolada, burger. Na seznam spadajo tudi oreščki, avokado ... ki so sicer zdravi.

Tudi z dietami, ki izključujejo ogljikove hidrate, so povezane številne nevarnosti. Brez ogljikovih hidratov mora telo namreč črpati energijo od drugod, običajno iz zaužitih beljakovin, zato te ne morejo opravljati svoje osnovne vloge – pomagati pri tvorbi novih celic, tkiv in encimov.