Bi se morali vadbe lotiti na prazen želodec?

Bi se morali vadbe lotiti na prazen želodec? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 4. 2018

Resnica o hrani pred vadbo in o tem, zakaj se ne morete znebiti trebuha.

  • Če boste opustili obrok pred vadbo, vaš trebuh zato ne bo izginil.
  • Tudi kardio vadba na prazen želodec ne bo nič bolj pripomogla k izgubi telesne teže kot vadba s polnim želodcem, pravijo izsledki raziskave, objavljene v reviji Journal of the International Society of Sports.

Udeležence so razdelili v dve skupini in oboji so trikrat na teden po 60 minut tekli na tekaškem traku. Pred vsako vadbo so udeleženci iz ene skupine popili šejk (kot nadomestni obrok), udeleženci iz druge skupine pa so se vadbe lotili na prazen želodec. Po štirih tednih so udeleženci obeh skupin izgubili enako število kilogramov.

»Nekakšno prepričanje obstaja, da ob vadbi na prazen želodec vaše telo kot gorivo porablja maščobo namesto hrane, ki ste jo zaužili,« pojasnjuje glavni raziskovalec, dr. Brad Schoenfeld. »A ni nobenih dokazov, ki bi potrdili, da kardio vadba na prazen želodec kakorkoli pripomore k izgubljanju maščobe.«

Glede na to, da z vadbo na prazen želodec ne boste pokurili dodatne maščobe, v nobenem primeru pa ne marate telovaditi lačni, se le najejte, preden se odpravite v fitnes. Bodite pozorni le na to, da se boste napolnili z ustrezno hrano. Če vam postane že samo ob misli na hrano pred vadbo slabo, pa vam tovrstno izpuščanje obroka tudi ne bo škodilo.

Telovadite, a še vedno ne morete izgubiti telesne teže? Preverite 7 razlogov, zakaj je lahko tako.

Preberite tudi: 3 preprosta pravila, kako se znebiti maščobe na trebuhu