Kako hitro lahko začetnik zaradi pavze izgubi formo

Kako hitro lahko začetnik zaradi pavze izgubi formo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 2. 2017

Novo pridobljene navade je včasih težko ohranjati. In vi ste si že vzeli pavzo?

Ne oklevajte in se ponovno lotite dela.

Za grajenje novih navad je ključna doslednost, kar velja tako za telo kot za duha: Če telo ni dlje časa uživalo v vadbi, boste tudi napredek hitro izgubili.

  • Izguba moči

Kar zadeva moč, je skrb, da bi težko napredovali, nepotrebna. Začetniški napredek lahko bistveno pripomore k ohranjanju moči.

Kaj so pokazale raziskave?

Ljudje, prej nevajeni vadbe, so si vzeli 3-tedenski odmor med 15-tedenskim treningom z vadbo z utežmi. Kljub temu so program zaključili s podobno ravnjo moči kot tisti, ki si sploh niso vzeli odmora.

Ena izmed študij je celo pokazala, da so ljudje pol leta po zaključku 4-mesečnega treninga za moč obdržali celo do 50 % prvotno pridobljene moči.

Prav tako je vredno omeniti, da novinci pri vadbi ekscentrično moč (tisto, s katero iztegnemo mišico ali spustimo težo) težje izgubijo kot pa koncentrično moč, pri kateri je mišica skrčena. Študija, ki je zajela 13 moških brez predhodnega treninga, je ugotovila, da so tri mesece po končanem 3-mesečnem treningu obdržali pridobljeno ekscentrično moč, ne pa tudi koncentrične.

  • Kardio izguba

Pri kardiu pa je malce bolj zapleteno. Ena najboljših študij, ki je preučevala učinke prenehanja vadbe na nedavno pridobljeno formo, je pokazala, da je raven VO2max, pridobljena v zadnjih dveh mesecih, po štirih tednih brez vadbe popolnoma izginila.

  • Drugi dejavniki

Čeprav je raven vaše forme ključna pri tem, kako hitro jo boste po prenehanju pridobili nazaj, so tu še druge spremenljivke.

Med njimi starost. Če vzamemo ljudi, stare med 20 in 30 let, in pa 65 do 75-letnike, bodo v obdobju šestih mesecev brez vadbe starejši izgubili moč skoraj dvakrat hitreje kot mlajši kolegi, sodeč po eni izmed študij.

Prav tako je ključno, zakaj smo si vzeli odmor. Ko so znanstveniki neaktivnim prostovoljcem vbrizgali hormone, ki delujejo kot stres ob poškodbi ali bolezni, so v 28-ih dneh zabeležili 28 % procentni upad moči – precej hitreje kot ponavadi.

Preberite še: Po kolikšnem času lahko izgubite svojo formo