Nasveti za vse, ki izboljšujete fizično pripravljenost

Nasveti za vse, ki izboljšujete fizično pripravljenost (foto: profimedia) profimedia
25. 1. 2018

Fizično pripravljenost lahko izboljšate z redno vadbo, veliko mero vztrajnosti in preseganjem zastavljenih ciljev. Kaj je poleg očitnega še vredno upoštevati?

Upoštevajte načrt, a stopajte počasi

Dober načrt vadbe je ena izmed prvih stvari, ki jih potrebujete, še preden se odpravite v telovadnico. Vključite vse vrste treningov in vnaprej določite, katere vaje boste izvajali, da vam ne zmanjka idej na vadbi. Vendar se ne zaženite prehitro. Če boste že prvi dan hoteli preseči osebni rekord ali narediti več, kot vam dopušča fizična pripravljenost, boste hitro obupali, ko ne boste dosegli želenih rezultatov. Tempo stopnjujte postopoma, ko bo telo pripravljeno na večje napore. Tako obstaja večja verjetnost, da boste nadaljevali z vadbo.

Izvajajte vaje, ki vključujejo več delov telesa

Ko želite izpopolniti določen del telesa, vsakemu treningu dodajte vaje, ki so usmerjene samo v ta sklop mišic. Za splošno pripravljenost pa so priporočljivi gibi, ki zajemajo več skupin mišic: izpadni korak (noge, zgornji del telesa, ravnotežje), počepi (hrbet, noge, zgornji del telesa) in sklece z utežmi (noge, ramena, zgornji del telesa). To je le nekaj primerov, za večjo raznolikost pa pobrskajte po spletu, kjer najdete malo morje kombinacij.

UTEŽ

Trening za moč je obvezen

Za vzdržljivost, pospeševanje utripa in porabljanje odvečnih sladkorjev ter drugih pregreh je kardio vadba prava izbira. Ponuja veliko možnosti, zato boste zagotovo našli aktivnost, ki vam bo všeč. Vendar za lepo oblikovane mišice, raven trebuh in opazno razliko v kondiciji ni dovolj. S tem bo opravil trening za moč, ki je nujen ne glede na to, kaj bi radi dosegli. Posvetite se mu vsaj enkrat tedensko in pozabite na mite, ki pravijo, da boste zaradi občasnega dvigovanja uteži postali preveč mišičasti. Za to je potreben večleten načrten trening in ustrezna prehrana.

Vključite dneve za počitek

Ne glede na to, kako velika je želja, si vzemite premor med treningi. Telo potrebuje čas za regeneracijo, kar se v veliki meri dogaja ponoči, a si vseeno privoščite tudi dan brez vadbe. Občutili boste manj bolečin v mišicah in ne boste tvegali poškodb, ki vas bi v postelji zadržale dolgo časa. Začetniki boste potrebovali več počitka kot tisti, ki se že nekaj časa ukvarjate s športom, najbolje pa bo, da prisluhnete svojemu telesu. Dan, ko se ne odpravite v telovadnico naj ne bo povsem neaktiven. Še vedno si lahko privoščite daljši sprehod, hojo od službe do doma, uporabljanje stopnic ...

Brez ustrezne prehrane ne bo šlo

Naporna vadba in po njej večerja v restavraciji s hitro hrano je kombinacija, ki vam ne bo prinesla pozitivnih sprememb. Pred in po treningu morate telo napolniti s pravo prehrano, ki vas bo nasitila in vam dala dovolj energije za delo. Začnite z veliko sadja in zelenjave, ne pozabite na beljakovine in vlaknine, ki zatrejo željo po prigrizkih. Malica bo najbolj zdrava, če si jo prinesete od doma, kosilo pa načrtujte vnaprej.

Preberite tudi: