25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ustrezno se pripravite

21. 1. 2011

Atlet, ki skače v višino, ne more imeti enakega treninga, kot smučar ali igralec košarke. Če načrtujete smučanje, poskušajte temu prilagoditi trening, nikar pa ne trenirajte le na fitnes napravah in ne posnemajte treningov bodibilderjev.

Pred časom je k meni prišel po nasvet uglajeni gospod, ki se kljub svoji starosti še vedno ukvarja z dirkanjem. Njegova strast so dirke z motorji in nekajkrat na leto gre na tekmovanja. Tekmovanja so amaterske narave v več kategorijah. Kljub temu pa dirke niso kar tako in zahtevajo solidno fizično ter psihično pripravo.

Ta gospod pa me je presenetil z vprašanjem: ''Kaj bi moral jaz pojesti oziroma spiti pred tekmo, da ne bi bil na začetku sezone vedno tako utrujen, ko prevozim par krogov? To se mi vedno naredi na začetku sezone. Enostavno ne morem zdržati do konca tekme z enakim tempom. Ko se sezona prevesi v drugo polovico, pa je že v redu. Svetuj mi prosim kakšen dodatek, ki bi ga pred tekmo spil, da ne bi bilo utrujenosti.''

Vprašanje me je zelo presenetilo in previdno sem začel, da bi morda bilo bolj pametno razmišljati o kondicijski pripravi, a me je ostro prekinil z besedami: ''Ne, ne, kondicijsko sem dobro pripravljen, saj sem namreč celo zimo hodil v fitnes center, kjer sem na najboljših napravah delal program, ki mi ga je napisal fitnes inštruktor. S tem je prav gotovo vse v redu. Delal sem na vseh napravah in ničesar nisem izpustil.''

Ker jaz ne poznam nobene stvari, ki bi jo bilo mogoče spiti in bi nadomestila zgrešen kondicijski trening, mu nisem mogel dati nasveta. Tudi gospod sprva ni bil preveč zadovoljen z mano in dajal je občutek, kot da z mano le izgublja čas.

No, od tega je minilo že nekaj časa, jaz pa sem vseeno še bolj prepričan o tem, da je za najboljši performens potreben funkcionalni trening. Vendar bodite pozorni! Ta termin se v zadnjem času kar pogosto uporablja. Navadno v komercialne namene, ko vam nekdo hoče prodati kakšen poseben, vendar izredno drag pripomoček, brez katerega naj bi bila učinkovita vadba nemogoča. Najbolj vnete zagovornike je lahko prepoznati, s seboj namreč tovorijo pisane trakove, gumice, krogce, kvadratke, obročke, ropotuljice itd.

Verjemite, nič od tega nujno ne potrebujete. Vedeti pa morate, kakšnega značaja je vaša športna aktivnost. Je vaša športna aktivnost podobna seriji skokov – tako kot slalom pri smučanju? Mogoče pa šport, na katerega se pripravljate, traja le trikrat po dve minuti ali pa pri nastopu potrebujete zelo veliko izometrične moči, morda zahteva velike amplitude gibov ali pa kratke, hitre, eksplozivne kontrakcije, močne stabilizatorje oziroma zahteva ekstremno vzdržljivost.

Ne glede na to, kakšnega značaja je vaša športna aktivnost, se je treba nanjo ustrezno pripraviti, torej tudi trenirati na takšen način.

Atlet, ki skače v višino, ne more imeti enakega treninga, kot smučar ali igralec košarke. Če načrtujete smučanje, poskušajte temu prilagoditi trening, nikar pa ne trenirajte le na fitnes napravah in ne posnemajte treningov bodibilderjev. Takšen vzorec je na žalost zelo pogost. To se navadno ne izteče najbolje, rezultat je v najboljšem primeru enak kot pri dirkaču iz uvoda. Posledice pa so lahko tudi veliko hujše.

Mito Šinkovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri