Zakaj se lahko kljub redni vadbi in dieti delež telesne maščobe poveča

Zakaj se lahko kljub redni vadbi in dieti delež telesne maščobe poveča (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 6. 2015

Da človek potrebuje energijo za obstoj in uspeh, je jasno. Če dodamo aktivnosti, se zahteve po hrani, hranilih in energiji posledično sorazmerno povečajo.

Kolikorkoli je zelenjava zdrava, ji samostojno ne bo uspelo prenašati bremena uspešne regeneracije. Ta zahteva poleg zadostne količine kvalitetnih beljakovin v prehrani tudi dovolj 'energijskih' hranil – maščob in/ali ogljikovih hidratov.

Če teh primanjkuje, bomo za potrebe športa porabljali zaloge beljakovin (tudi z razgradnjo mišičnih) s porabo telesne maščobe pa skoparili, saj bi naposled shirali.

Kar utegne pomagati, je usmeritev k prehrani z višjo hranilno vrednostjo.

To zadeva

  • ne le puste temveč najboljše beljakovinske vire,
  • več naravnih, kvalitetnih maščob za podporo hormonskega ravnovesja (kokosovo olje in mleko, maslo ghee, avokado, oljčno olje, domača svinjska mast, razni oreščki in semena)
  • ter večvrednih ogljikovih hidratov (krompir, sladki krompir, buče in ostala škrobna zelenjava, kvinoja, riž in oves).

Razmislil bi tudi o dopolnitvi prehrane z določenimi vitamini (C, D, B kompleks), esencialnimi maščobami omega3 (ribje olje) in napitkom v času športne aktivnosti oz. po treningu – kvalitetna sirotka v prahu.

Mario Sambolec, Dr. Feelgood, strokovnjak na področju prehrane in trener z licencama NSCA – CSCS (Certified Strength and Conditioning Specialist) in FZS (Fitnes Zveza Slovenije)