Poskrbite za lepšo držo

Poskrbite za lepšo držo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
15. 7. 2013

Telo se prilagaja položaju, ki ga najpogosteje zavzemamo. Zaradi vsakodnevnega večurnega sedenja imajo tako prsne mišice tendenco krčenja, hrbtne pa slabijo, zato je naša drža za mizo vse bolj sključena. In ker verjetno ne sedite le v službi, postaja ta težava vse bolj neprijetna. Nekaj nasvetov, kako poskrbeti za lepšo držo.

Preprosti nasveti za lepšo držo
  • V pisarni: vsakič, ko vas e-mail opozori na prejeto sporočilo, ko prejmete sms sporočilo ali klic, se osredotočite tudi na držo. Vzravnajte hrbet in potisnite ramena nazaj.
  • Poskusite z naslednjo vajo za krepitev prepone: ulezite se na trebuh, čelo naj počiva na dlaneh. Globoko vdihnite skozi nos in napolnite trebuh z zrakom, medtem prsi ostajajo sproščene. Nato izdihnite skozi usta. Ponovite 10-krat. Vajo izvajajte 2x na dan.
  • Izvajajte vaje, s katerimi boste okrepili hrbet, da bo enako čvrst kot vaše prsi.

Predlagamo naslednji dve vaji:

  • Rotacija prsnega koša

Postavite se na vse štiri. Desno roko dajte za tilnik, laket je vstran, vodoravno s tlemi. Telo je vzravnano.

Sedaj rotirajte zgornji del telesa tako, da se s komolcem desne roke, dotaknete komolca leve roke. Pri tem s pogledom sledite komolcu. Nato se vrnite v začetni položaj.

Naredite 2 seta s po 12 ponovitvami najprej z eno roko, nato še z dugo. Vajo naredite pred vsakim treningom.

  • Vaja z ročkami

Ulezite se na trebuh na vadbeno klop (klop naj bo pod manjšim nagibom) in v roki primite lažji ročki. Roki naj bosta usmerjeni proti tlom, z dlanmi obrnjenimi ena proti drugi.

Nato dvignite ročki tako visoko in nekoliko vstran, da s telesom tvorite črko Y. Zadržite za 2 sekundi. Roki počasi spuščajte v začetni položaj.

Naredite 3 sete, 10 do 12 ponovitev.