Ali lahko v resnici shujšate s pomočjo joge?

Ali lahko v resnici shujšate s pomočjo joge? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 8. 2021

Jogo navadno povezujemo z umiritvijo – pa je lahko joga povezana tudi s tem, kako smo videti?

Redno gibanje in osredotočenost na to, kaj vnašamo v svoje telo, je ključ do zdrave izgube kilogramov in uspeha pri hujšanju.

Tudi joga lahko igra pri tem pomembno vlogo.

Vendar gre za veliko bolj celosten proces. Kot je za revijo Women's health pojasnila učiteljica joge, joga ustvarja globlje zavedanje lastnega telesa in duševnega stanja ter povezuje dih z gibanjem (asanami).

Profimedia

To globlje zavedanje poveča čuječnost (ko smo čuječni, se kakršnegakoli svojega doživljanja preprosto zavedamo, ne da bi ga poskušali spremeniti, se mu izogniti ali mu ubežati) in uskladi intuicijo s telesom; pa naj gre za bolj zdravo prehranjevanje ali za to, da vemo, kdaj se je treba ustaviti, da bi preprečili dvig kortizola v telesu, ki povzroči veliko škode in vpliva na hujšanje.

Zadnje podpira tudi znanost:
profimedia
Stresni hormon kortizol je lahko glavni zaviralec hujšanja, je pokazala raziskava, objavljena v American Journal of Managed Care.

V raziskavo so bile vključene ženske s prekomerno telesno težo. Ker pa je lahko začetek za sicer neaktivne posameznike precej zastrašujoč, je dr. Maria G. Araneta z Univerze Kalifornija zasnovala študijo, s katero je ugotavljala, ali lahko prekomerno težke ženske odvečno maščobo izgubijo tudi s pomočjo manj intenzivne vadbe.

Izkazalo se je, da lahko s pomočjo obnovitvene joge – ki se osredotoča na sproščanje telesa in uma v umirjenem ritmu –  prekomerno težka oseba v 12 tednih shujša enako uspešno kot s katerokoli drugo obliko joge.

Kako?

Ena razlaga je, da obnovitvena joga zniža raven kortizola, za katerega je znano, da vpliva na nabiranje trebušne maščobe.

Mimogrede, že veste, kako lahko čuječnost pomaga pri hujšanju? Preverite na povezavi 6 načinov, zakaj je vredno preizkusiti.

Kako pogosto naj bi izvajali jogo, da bi videli rezultate?

Profimedia

Če želite shujšati, je pomembno celostno razmišljanje o življenjskem slogu – to vključuje tudi raven stresa, dieto oz. prehrano, uživanje alkohola, ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem.

Na prakso joge pa bi morali gledati kot na način, ki vam omogoča, da se izklopite, povežete sami s seboj in način, ki vam daje čas, da očistite svoje misli in se postavite v drugo perspektivo. Ko je vaš živčni sistem enkrat pomirjen in je raven kortizola nižja, je vaše telo v veliko boljšem položaju, da shujša.

Če pa se že počutite pripravljene na to, da vključite redno gibanje v svoje življenje ...

Jogo vadite tri- do petkrat na teden in vsaj enkrat vključite tudi obnovitveno jogo, svetuje učiteljica.

Seveda je to, kako pogosto boste izvajali jogo odvisno tudi od tega, kateri stil joge boste izbrali. Na primer, če je vaša izbira power joga, boste morda lahko vadili dva- do trikrat na teden, saj je ta tip joge na splošno bolj aktiven in intenzivnejši. Določene asane zahtevajo ogromno telesne moči in poskrbijo za močnejše in bolj definirane mišice – ter povzročijo utrujenost. Yin jogo na drugi strani, odvisno od časovnih omejitev, bi lahko izvajali vsak dan, ne da bi se počutili napete ali zdelane.

Poskusite se tudi vsak dan odpraviti na sprehod v naravo, da boste ostali v gibanju in povezani z naravo, ker tudi to pozitivno vpliva na miselnost in živčni sistem.

Katera joga je torej najboljša za hujšanje?

Profimedia

Po mnenju Alexandre Baldi, učiteljice joge, vam bodo bolj dinamični stili joge, kot sta ashtanga in power, pomagali pokuriti več.

Ashtanga joga je dinamična in fizično zahtevna. Vključuje 26 položajev, ki prinašajo močno osredotočenost in notranjo toploto. Tudi Vinyasa joga poteka v hitrejšem ritmu, le da je zaporedje gibov vsakič drugačno, vedno pa je usklajeno z dihanjem. Izvajanje poteka neprekinjeno zato tempo poskrbi za večjo porabo energije.

Kaj pa, če ste začetnik?

Pozdrav soncu je lahko odličen začetek – asane so prijazne začetnikom.

Pozdrav soncu aktivira celotno telo in uravnoveša pretok energije po energijskih kanalih. Gre za zaporedje 12 položajev, ki jih izvajate kot eno samo neprekinjeno vajo.

Z vsakim položajem uravnovešate prejšnjega, na različne načine raztegujete telo in uravnavamo dihanje, ki ga uskladite z gibanjem. Vaja deluje na celoten organizem, ga krepi in skladno oblikuje telo. Pazite le, da med gibanjem ne zadržujete diha.

Komu se izvajanje joge ne priporoča?

Obstaja toliko različnih stilov joge, da bi načeloma lahko vsak našel takšnega, ki mu bo ustrezal. Seveda se je vedno dobro pred začetkom posvetovati z zdravnikom ali drugim strokovnjakom.

Če ste noseči ali ste pred kratkim rodili, je denimo pomembno, da izberete posebno jogo, ki je namenjena ženskam pred in po porodu in zagotavlja, da vaše telo ni v nobenem ogrožajočem položaju.

Če se k vadbi vračate po poškodbi, operaciji ali imate stanje, ki vpliva na krvni tlak, pa je pomembno, da začnete počasi – s katerokoli obliko vadbe – saj vaše telo potrebuje čas. Morda bo vam ustrezala Yin joga.

Preberite še: