25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Vaje za odpravo menstrualnih krčev

17. 5. 2011

Kadar menstruacijo spremljajo bolečine, se večina žensk stisne v položaj fetusa, vendar že tako napete mišice v tem položaju napete tudi ostanejo, zato tak položaj bolečin ne ublaži. Učitelji joge pravijo, da je treba med menstruacijo telo odpreti, ga z enakomernim dihanjem umiriti in pripeljati do telesnega, duševnega in hormonskega ravnotežja.

Telovaditi ali ne?

Odločitev o tem, ali boste med menstruacijo vadili jogo ali ne, je povsem vaša. Če se takrat počutite močni in imate veliko energije, ura joge za vas ne bo nič drugačna, kot bi bila sicer. Kljub temu večina učiteljev joge svetuje, da se med menstruacijo izogibate izvajanju inverzij, kot sta sveča in stoja na glavi. Telo se namreč med menstruacijo trudi, da bi iz telesa izločilo kri, ki je v maternici, z izvajanjem t. i. obrnjenih položajev, kot sta stoja na glavi in sveča, pa ga pri tem oviramo. S takšnim početjem se tudi izpostavimo tveganju za nastanek cist in polipov.

Položaji, ki smo jih za vas pripravili, so namenjeni vsem. Telovadke z menstruacijo se lahko med uro joge sproščajo, medtem ko drugi izvajajo obrnjene položaje. Z odpiranjem telesa, kolkov in predela trebuha pomagamo ustvariti prosto pot za pretok energije, omogočimo dovod kisika v mišice in olajšamo iztekanje krvi iz telesa. Z uravnavanjem dihanja in osredotočanjem na predel trebuha blažimo krče, zaprtje ter pojav oteklih nog in stopal. Tisti ki te položaje obvladajo, se lahko odločijo za jogijske tehnike dihanja, preostali pa naj se sprostijo in dihajo v enakomernem, naravnem tempu.

Boleči menstruaciji se uprite tudi z dodatki k prehrani. Raziskave so pokazale, da je že po dveh mesecih uživanja ribjega olja menstrualnih krčev precej manj, 1000 mg kalcija in 1500 mg magnezija dnevno pa ublaži menstrualne bolečine. Odločite se, da svoje naslednje menstruacije ne boste doživljali kot kakšno bolezen, saj menstruacija ni bolezen.

Virasana (položaj junaka)

Sedite, kot da boste sedli na pete, a se namesto na pete z zadnjico naslonite na zvitek odeje, debelejšo podlago ali tršo blazino. Kolena naj se stikajo, stopala pa naj bodo narazen. Meča naj ne bodo stisnjena pod stegni. Prste prepletite in roke iztegnite proti nebu, dlani naj bodo obrnjene navzgor. Vdihnite in se raztegnite.

Supta Virasana  (nagnjen položaj junaka)

Postavite se v opisani položaj junaka, namesto da bi roke stegnili proti nebu, pa se nagnite nazaj, na zvitek odeje, tršo blazino ali drugo višjo podlago. Podlaga mora biti postavljena tako, da je njen konec približno nad vašimi kolki. V tem položaju ostanite, dokler ne začutite neudobja.

več vaj si oglejte na www.sensa.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri