VIDEO: Domače burger bombete

VIDEO: Domače burger bombete (foto: Danijel Čančarević) Danijel Čančarević
22. 5. 2017

Ni ga čez domač kruh. In doma pripravljen hamburger.

Sestavine:
 • 500 g Bio mešanice mok iz pražit
 • 40 g masla
 • 15 g sladkorja
 • 15 g soli
 • 3 dcl mlačnega mleka
 • kvas (20 g)
 • jajce
 • sezamovo seme
Priprava:

Stopite maslo in vmešajte sladkor, v mlačno mleko pa nadrobite kvas in premešajte.

Nato v večjo posodo stresite polovico moke, dodajte mleko s kvasom in maslo, jajce in solite. Sestavine počasi mešajte in postopoma dodajajte še preostalo moko. Dobljeno testo še pregnetite, pokrijte posodo in pustite vzhajati 1 uro.

Vzhajano testo položite na pomokano površino in oblikujte klobaso ter jo razrežite na koščke, iz katerih oblikujte bombetke. Pustite jih vzhajati še 30 minut.

Bombete pred peko premažite z jajcem, potresite s sezamovimi semeni in postavite v pečico za 15-20 minut na 200 stopinj Celzija.  V pečico postavite še posodo z vodo.

Z bombetkami, ki so seveda najboljše še sveže, pripravite domač hamburger:

 • uporabite poljubno zelenjavo (mi smo uporabili solato, paradižnik, kumare in rdečo čebulo),
 • kruh premažite s poljubno omako (tabasco, gorčica, tzatziki, avokado ...)
 • in hamburger pripravite z mesom po vašem okusu oz. pripravite vegetarijansko različico z zelenjavnim zrezkom, zelenjavo in avokadom. 
Ideja za vegetarijansko različico

Vegi mišičnjak z dvojnim namazom

Priprava:

1. Rdeče zelje narežite na tanke rezine, korenje naribajte. Solite, dodajte olivno olje ter postavite v hladilnik za 15 minut.

2. Avokado olupite, pretlačite skozi cedilo, prelijte z limoninim sokom, dodajte kislo smetano in dobro premešaje. Solite po potrebi.

3. Čičerko skuhajte, precedite in del vode prihranite. V mešalniku zmešajte vse preostale sestavine in dodajte čičerkino vodo, da dobite mazljivo pasto. Solite po potrebi.

4. Zelenjavne polpete Žito specite po navodilih na embalaži. Bombetke prerežite in jih na hitro popecite. Polovico premažite z avokadovim namazom, drugo polovico s čičerkinim, dodajte zelje in polpete ter postrezite.

Bio mešanica mok iz pražit

Mešanica mok je zmleta iz 3 vrst starih žit, predhodnic pšenice: bio pire, bio enozrnice (emer) in bio dvozrnice (einkorn), žita pa so pridelana na slovenskih poljih. Mešanica mok je polnega okusa, uporabite pa jo lahko kot nadomestek navadne pšenice.

Iz mešanice mok iz pražit lahko pripravite domač pečen kruh, palačinke, kekse, pite, drugo sladko in slano pecivo.

Ste že poskusili doma narejene energijske kroglice z ovsenimi kosmiči?

Slastne, preproste za pripravo in predvsem hitro pripravljene. Vzamete jih lahko na pot, imate jih v službi ali pa si jih privoščite po vadbi.

Preverite recept: Energijske kroglice