Prehranski strokovnjak o dietah: katere so učinkovite, kako se jih lotiti, kje so pasti?

Prehranski strokovnjak o dietah: katere so učinkovite, kako se jih lotiti, kje so pasti? (foto: unsplash) unsplash
22. 4. 2020

Nika Popovića, prehranskega strokovnjaka in farmacevta smo vprašali, kakšno je njegovo mnenje o dietah. Kaj pravi?

Če postanete Nikov klient, vam ne bo določil natančnega jedilnika in povedal, ob kateri uri in kaj morate jesti. Njegov pristop je drugačen, saj se osredotoča na dolgoročno spreminjanje prehranskih navad. Zdrave navade s klientom gradi postopoma in vedno pazi, da katera od njih ni pretežka. Stremi k temu, da bi klient po koncu svetovanja pridobil toliko znanja, da bi sam znal jesti zdravo in mu to ne bi predstavljalo izziva. 

Kljub temu da ne zagovarja ene diete, pa iz vseh dobrih diet vzame tisto, kar jim je skupnega. 

V videu je Niko med drugim povedal: 

"Čeprav na prvi pogled izgleda, kot da so si diete zelo nasprotujoče, imajo v osnovi veliko skupnega. Večinoma vse dobre diete zagovarjajo uživanje polnovredne hrane, uživanje veliko zelenjave, izogibanje procesirani hrani, primeren vnos kalorij, čuječe prehranjevanje ... 

Problem diet pa je ta, da zahtevajo preveč od posameznika in predvsem preveč naenkrat. Na začetku, ko je motivacija visoka, ni težko vzdrževati diete. Ko pa pride vmes življenje (ko ima šef slab teden v službi, ko se skregaš s partnerjem, ko otrok zboli), pa motivacija pade in je zelo težko ohranjati dieto in se je na dolgi rok držati."

Pri delu s klienti se osredotoča na vidike, ki so mnogim dietam skupni. Kateri so? Preverite v videu. 

Da vas ne bo skrbelo za jutri, in da se zaščitite v nepredvidljivih situacijah, pa poskrbi Merkur zavarovalnica  s široko paleto zavarovalnih produktov za življenjska, naložbena, nezgodna in zdravstvena zavarovanja. 

Ker smo se (končno) naučili, kako dragoceno je zdravje, hitro odklikajte na njihovo ponudbo zdravstvenih zavarovanj in že danes poskrbite za vaš jutri. Z njimi lahko namreč enostavno poslujete tudi na daljavo kar iz domačega kavča!