5 vsakodnevnih napak, ki pripomorejo k bolečinam v hrbtnem predelu

Na bolečine v hrbtenici vpliva več dejavnikov. Med njimi lahko izpostavimo vsakodnevni stres, sedeče delo in nepravilna drža v službi ter tudi kajenje.

5 vsakodnevnih napak, ki pripomorejo k bolečinam v hrbtnem predelu - Foto: Profimedia

Z bolečinami v hrbtenici se vsakodnevno spopada veliko ljudi, ki bolečino sprva ignorirajo, saj navadno sprva ni prehuda. Vendar se v večini primerov z vsakim dnevom stopnjuje, dokler na koncu ne obležimo.

Na bolečine v hrbtenici vpliva več dejavnikov

Med njimi lahko izpostavimo vsakodnevni stres, sedeče delo in nepravilna drža v službi ter tudi kajenje, ki lahko povzroči veliko škode našemu hrbtu. Redno kajenje namreč zmanjša pretok krvi v hrbtenici, kar čez čas povzroči, da se medvretenčne ploščice poškodujejo. Poleg tega pa kajenje povzroča tudi osteoporozo.

Seveda pa lahko vsakodnevno zavestno poskrbimo, da bo naša hrbtenica bolj zdrava in močna. Okrepiti si moramo hrbtne in trebušne mišice, ki bodo tako pripomogle k dobri opori za našo hrbtenico. Najbolje je, da se vsako jutro najprej razmigamo in naredimo vaje za hrbet, ki krepijo hrbtne mišice in s katerimi se temeljito in učinkovito raztegnemo. Pri vseh športnih aktivnostih pa moramo paziti, da ne preveč obremenimo hrbta, s pretežkimi in pretiranimi vajami. Med odlične vsakodnevne aktivnosti zagotovo sodi hoja, kolesarjenje ter plavanje.

5 vsakodnevnih napak, ki pripomorejo k bolečinam v hrbtnem predelu

Poleg tega pa moramo biti pozorni tudi na vsakodnevna opravila, ki jih delamo podzavestno in s katerimi lahko nezavedno škodimo svojemu hrbtu.

 1. Napačno dvigovanje težkih predmetov
  Vedno, ko iz tal dvignemo težji predmet, se navadno preprosto sklonimo ter ga s pomočjo hrbta dvignemo, s tem pa vse breme prenesemo na hrbtenico. Ko dvigujemo različne lažje ali težje predmete, si moramo pomagati z nogami. Zato moramo, predem karkoli dvignemo, pokrčiti noge, potisniti medenico nazaj, hrbet pa mora pri tem ostati ves čas vzravnan. Breme, ki ga bomo dvignili, pa mora biti čim bližje nam. S tem bomo krepili tudi zadnjične mišice in tako poskrbeli za lepo zadnjico.

 2. Napačna vožnja avtomobila
  Ko vozimo, smo velikokrat sključeni, zaradi slabo nameščenega stola. Pomembno je, da so pedali dovolj oddaljeni od nas, tako da bomo medenico lahko naslonili na naslonjalo in pri tem imeli malce upognjena kolena. Sedež mora biti nastavljen tako, da bomo imeli roke sproščeno na zgornjem delu volana (položaj »deset do dveh«). Pomembno je, da je ledveni predel dobro podprt. Nekateri avtomobili že imajo tako prilagojene sedeže, žal pa še vedno ne vsi. Pri dolgotrajni vožnji ne smemo pozabiti na kratke odmore, med katerimi se malce razgibamo in razhodimo.

 3. Nepravilen položaj med spanjem
  Veliko posameznikov najraje zaspi na hrbtu ali pa na trebuhu, z rokami pod vzglavnikom. Določeni ljudje imajo celo eno nogo pokrčeno in eno vzravnano, saj le tako lahko najdejo primeren položaj za spanje. V vseh treh naštetih položajih pa naša hrbtenica izredno trpi. Kdor spi na hrbtu in ima težave z bolečinami v ledvenem predelu, bo težave le še poglobil. Poskrbeti moramo, da ima hrbtenica med spanjem čim bolj naraven položaj. Če želimo dobro spati, se bomo potrudili in se naučili spati v pravilni drži. Najboljši in najbolj zdrav način spanja je namreč na boku, v pokrčenem položaju. Le tako bomo med spanjem imeli ravno hrbtenico skozi celo noč. Vse ostale pozicije, ki so priljubljene med ljudmi, pa za hrbet niso koristne. Noge si lahko podpremo tudi z vzglavnikom in s tem težo nog prenesemo nanj. S tem pripomoremo tudi k boljši prekrvavitvi nog.

 4. Napačna drža med sedenjem
  Slabe navade pri sedenju lahko slabo vplivajo na naravno položaja hrbtenice in tako posledično poškodujejo medvretenčne ploščice, kar lahko povzroči hude bolečine v hrbtenici. Dobro je, da med sedenjem večkrat izvedemo preprosto vajo, med katero nežno iztegnemo vrat ter premaknemo glavo in vrat na vse štiri strani. Vajo lahko ponovimo vsakih trideset minut.

 5. Kaj pa stoječa drža?
  Kdor veliko časa stoji na istem mestu, bo tudi zelo hitro začutil bolečine v hrbtu, zato je priporočljivo, da se z medenico malce nasloni na zid, če je to mogoče. Noge pa pri tem potisne naprej in s tem poveča podporo. Lahko si pomagamo tudi tako, da eno izmed nog položimo na podporo in medtem ko stojimo, nogo večkrat tudi zamenjamo. Tudi pri vsakodnevnih opravilih, med katerimi dlje časa stojimo, kot na primer med likanjem, pa vedno pazimo, da je delovna površina na optimalni višini.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza