6 razlogov zakaj bi vsak moški moral poskusiti jogo

Naj vas ne bo strah, da ste TISTI moški na vadbi joge. To ni vadba le za gibčna dekleta, to je morda najboljša odločitev za vaše mišice in razvoj atletskih sposobnosti.

6 razlogov zakaj bi vsak moški moral poskusiti jogo - Foto: Profimedia

Veliko moških je še vedno zmedenih, kaj se dogaja na vadbah joge. Raztezanje, meditacija ali kaj drugega? Vam lahko resnično koristi pri razvoju gibljivosti ali vas spremeni v novodobnega hipija, ki bo nosil figo?

Odgovor je: Joga vam lahko pomaga tako pri fizičnem kot pri psihičnem zdravju (je workout in work-in, bi rekli v angleškem jeziku). Je tudi skrivnost velikega števila profesionalnih športnikov, saj pomaga pri mentalni pozornosti, pri fizičnih sposobnostih, pomaga, da se vaš sistem reši strupov, izboljša fleksibilnost ... Čas je torej, da vzamete podlogo in sami poskusite, kako
joga vpliva na vaše telo in um. 

 1. Joga vam bo predstavila povsem nove gibe

  Bolj ko vadimo le neko omejeno gibanje, bolj omejeni postanemo funkcionalno. Verjetno nam je vsem jasno, da je dobro kombinirati čim več različnih gibanj. Pri jogi boste razprli svoja sključena ramena in trde boke, izboljšali prebavo in pomagali telesu, da se razstrupi – kot spužvo ožamemo svoje telo, da izloči nepotrebne strupe, ki so se nakopičili nekje v telesu.
 2. Joga izboljša dihanje

  Morda mislite, da dihate čisto v redu. A pri jogi boste ugotovili, kakšen izziv je resnično osredotočanje na vdih in izdih, medtem ko poskušate zadržati določene poze in gibe. Širi se kapaciteta vaših pljuč, ki omogoča, da lahko enako količino ali več kisika dobite z manj vdihi. Tako trenirate svoje telo, da se bolj učinkovito navda s kisikom, kar je pomembno za vašo kardioaktivnost, trening za moč in gradnjo mišic.

 3. Vadba za dan aktivnega počitka

  Joga je odlična izbira za dneve, ko imate aktiven počitek, torej dni, ko si želite gibanja, a ne vaše tipične vadbe. 

 4. Okrepili boste stabilizacijske mišice

  Vsak vaditelj joge ima zgodbo, kako je močan in mišičast moški prišel na jogo in se izkazal za šibkega pri svojih stabilizacijskih mišicah. Joga vključuje veliko unikatnih gibov in  ravnotežnostnih izzivov, ki sicer niso pogosti pri preostalih vadbah. Tovrstni gibi prisilijo telo, da deluje na povsem nov način, in okrepijo manjše stabilizacijske mišice ter izboljšajo zdravje sklepov.

 5. Joga uravnoveša

  Ne le vaše čakre, tudi dejansko izboljša vaše ravnotežje. Ne glede na to, koliko sklec in počepov z utežmi lahko naredite, boste v jogi vedno našli svoje šibkosti. Deluje tudi kot dobra preventiva pred poškodbami, izboljša regeneracijo in lajša bolečine v hrbtenici, bokih in ramenih.

 6. Joga razgrajuje stres

  Znižuje krvni tlak in zmanjša stresno odzivanje ter tako omogoča boljše počutje. V nasprotju z glasnimi in hrupnimi telovadnicami, ki lahko še povečajo utrujenost in agresijo, se lahko pri  vadbi joge resnično umirite. Ko umirite um in misli, pa morda celo dobite odgovore na vprašanja, ki ste jih tako dolgo iskali. Hkrati pa vam ena ura, preživeta na joga podlogi, brez telefona in računalnika zagotovo ne bo škodila. 

Kdaj ste se nazadnje zavedali svojega diha? Čeprav se morda zdi vadba joge lahka in dolgočasna, vam lahko prinese izzive, ki jih niste pričakovali. Naj vas ne bo strah. Ni čudno, ni eksotično. Je zelo moško. Poskusite. 

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza