Ali je zajtrk sploh potreben? Vprašali smo nutricionistko (+ njen recept za slasten in nasiten obrok)

Ste eden tistih, ki brez zajtrka ne more začeti dneva, ali vam zanj vedno zmanjka časa? Preverite, kaj o tem pravi nutricionistka Zala Mlinšek. 

Ali je zajtrk sploh potreben? Vprašali smo nutricionistko (+ njen recept za slasten in nasiten obrok) (foto: profimedia) profimedia

Na aktivni.si smo se skupaj z Boom Box odločili, da spravimo v red svojo jutranjo rutino. Da bodo jutra zares produktivna in se bomo z veseljem prebudili, smo na kup zbrali 4 strokovnjake z različnih področij, ki nam bodo svetovali, kako lahko izboljšamo jutro. 

Najprej pa ugotovite, kateri tip jutranjega človeka ste. REŠITE KVIZ!

Začenjamo kar s prvim obrokom dneva - zajtrkom. V kvizu ste že odkljukali, ali si zjutraj vzamete čas za zajtrk ali ne, sedaj pa bomo pogledali, kaj o tem pravi nutricionistka Zala Mlinšek

Naj kar takoj pomirimo zaspance: Zala pravi, da zajtrk ni nujen, je pa zelo priporočljivo, da ga uživate. Zakaj? Ker:

  • vam bo dal energijo za opravljanje dela,
  • prebudi možgane,
  • imeli boste boljšo pozornost in
  • koncentracijo.

Vendar morate izbirati hranljiva živila, opozarja Zala. Katera, pa vam razkrije v videu. 

Naj razveselimo tudi navdušence nad zajtrkom, ki jim včasih zmanjka idej: Zala razkriva, kako si sama pripravi zajtrk in nas pouči o dveh najšpomembnejših hranilih, ki zagotavljata sitost. Če ju bo vaš obrok vseboval, ne boste imeli želje po prigrizkih, pa tudi v trebuhu vam ne bo krulilo že veliko pred kosilom. 

Ljudje, ki zajtrk izpuščajo, imajo večjo možnost za pridobivanje na telesni masi in imajo verjetneje slabši življenjski slog od tistih, ki si vzamejo čas za obrok, pojasni Zala. 

Si torej želite vzpostaviti novo navado v vašem jutru?

Dovolj bo že, če vstanete 10 do 15 minut prej in si pripravite zajtrk. Lahko pa se pripravite lotite že večer prej (npr. kosmiči ali kaj podobnega) in zjutraj samo pogrejete obrok. To vam bo vzelo še manj časa.

Ker vsako jutro ne more biti popolno, se vam bo slej ko prej zgodilo, da boste pozni. Kaj storiti v takšnem primeru? Nutricionistka Zala v tem primeru svetuje, da si za zajtrk na hitro pripravite zdrav sendvič, smuti ali na poti v službo v trgovini kupite polnozrnato štručko. Še vedno bolje, kot da bi ga povsem izpustili! 

Nimate ideje za zdrav, a še vedno slasten obrok? Boom Box vam ponuja veliko kombinacij! 

Lahko se posladkate s hitro pripravljeno ovseno kašo z banano, čokolado in lešniki. Telesu boste zagotovili vitamina B in E ter kalij, obrok pa bo dovolj nasiten in bolj zdrava izbira od čokolade ali rogljička iz pekarne. In ne skrbite, poskrbeli smo tudi za vse, ki obožujete čokolado! Izbirajte med kašami, ki so jih navdihnile prav čokoladne slašččice. Na voljo imate čokolado v kombinaciji z banano, arašidi, lešnikom in kokosom!

Promocijsko gradivo Boom box

Kašo dopolnite z ovsenim napitkom z okusom lešnika, ki ne vsebuje dodanega sladkorja in je hkrati tako kremast, da se mu ne boste morali upreti. Odlično se poda tudi k popoldansi skodelici kave. 

Boom box promocijsko gradivo

In še rešitev za tiste, ki so veliko na poti in se jim neprestano mudi. Za malico si privoščite z ovsenimi piškoti z brusnico, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja in zato pridejo brez slabe vesti! Na voljo imate družinsko in manjše pakiranje. 

Boom box

Več Zalinih receptov in nasvetov najdete tukaj: Zala's nutritips ali na njenem Instagramu: Zala Mlinšek

Video: Danijel Čančarević