Izziv: Za en teden se odpovemo dodanemu sladkorju (+ predlogi za slastne obroke)

Preden zamahnete z roko in preskočite izziv, naj vam povemo, da bomo še vedno jedli zelo okusne obroke. Dodanega sladkorja ne boste niti pogrešali! 

Izziv: Za en teden se odpovemo dodanemu sladkorju (+ predlogi za slastne obroke) (foto: Profimedia) Profimedia

Kakor bi se morali lotiti vseh večjih sprememb, se bomo tudi tega izziva lotili postopoma. To pomeni, da sladkorja ne bomo popolnoma izključili iz prehrane (vsaj ne že takoj prvi dan), ampak se bomo raje odpovedali majhnim stvarem, in jih zamenjali s čim še vedno okusnim, a brez dodanega sladkorja. 

Ste pripravljeni svoje prehranske navade narediti malce bolj zdrave?

Lotimo se izziva!

Sami lahko izbirate, kateri izziv boste naredili na kateri dan. Lahko začnete tudi v sredo, petek, soboto ... To sploh ni pomembno. Če imate zaradi zdravja posebno dieto, izziva raje ne izvajajte. 

1. DAN: Kaj naj jem zjutraj?

Kako začnete svoj dan? Danes si ne privoščite odhoda v pekarno na poti v službo, ampak zajtrk pojejte že doma. Zaspanci pa ga odnesite s seboj. Lahko obrok vsaj delno pripravite že zvečer (npr. chia puding) in ga zjutraj le pogrejete, ali pa si privoščite hranljiv in hitro pripravljen obrok že zjutraj. Nekaj idej in kaj mora vsebovati takšen obrok, preverite v videu, kjer svetuje nutricionistka Zala Mlinšek: Ali je zajtrk sploh potreben? Vprašali smo nutricionistko (+ njen recept za slasten in nasiten obrok)

2. DAN: Kaj bo za malico?

Le redki se lahko izognejo prigrizkom med glavnimi obroki in verjetno tudi vi posežete po čem sladkem ali pospravite tisto vrečko čipsa. Potem vas napade slaba vest, obljubite, da bo vse drugače in morda celo, da boste nehali jesti malico. 

Raje kot ekstremnemu odpovedovanju hrani se posvetite receptom in zdravim prigrizkom, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja. Naredite na primer humus, narežite zelenjavo in vse je pripravljeno za večer na kavču ali, da pomalicate v službi. Pobrskajte za recepti za sladice brez rafiniranega sladkorja (npr. sladkor nadomestite z medom), ali pripravite svoje energijske tablice. Ko vam zmanjka idej in bi radi hitro pripravljen obrok, pobrskajte med okusi ovsene granole Boom Box. Granola s kokosom, mandlji in belo čokolado bo potešila željo po sladkem, zato ne boste potrebovali drugih sladkarij. 

Boom box
3. DAN: Kaj pijem?

Veliko dodanega sladkorja na katerega ne pomislimo, se skriva v sladkih pijačah, alkoholu, pa tudi v čaju in kavi, če smo jo vajeni sladkati. Da vas izziv ne bo odbil, skodelico kave pustite takšno kot je. Konec koncev ni nič narobe, če se odpoveste ostalemu dodanemu sladkorju in pijete kavo po svojem okusu. 

Začnite tako, da si zadate, da boste cel dan pili vodo ali nesladkan čaj. Razni sokovi, gazirane pijače in alkohol danes ne pridejo v poštev. Hitro boste lahko opazili, da ste bolj hidrirani in imate več energije.

Svoje obroke ali skodelico kave lahko popestrite z ovsenim kremastim napitkom, ki je brez umetnih barvil in arom ter zato ne krši vašega izziva. Boom Box napitki ustrezajo vsem tem kriterijem, poleg tega so 100 % rastlinskega izvora, BIO, na voljo pa imate različne okuse, zato zagotovo najdete nekaj zase. 

Boom Box

Ovsen napitek Boom Box lešnik je primeren tudi za vse, ki se izogibate laktozi, poleg tega pa dobro dopolni ostale kombinacije. 

4. DAN: Jem, ker mi je dolgčas

Priznajmo si, da vsi kdaj pa kdaj stopimo do hladilnika in kuhinjske omarice le zato, ker nimamo kaj početi. V resnici nismo zares lačni, ampak je to avtomatski odziv na dolgčas. 

Danes je vaša naloga, da ustavite hranjenje iz dolgčasa in postopanje po kuhinji kar tako. Zaposlite se z različnimi aktivnostmi, več časa preživite zunaj ali se ukvarjajte s svojim hobijem. Izognili se boste kar nekaj sladkarijam. 

5. DAN: Nekaj sladkega po kosilu

Ja, govorimo o tistem občutku, da ste se prijetno najedli, za piko na i bi si privoščili le še kos torte, nekaj piškotov ali sladoled. Morda ob skodelici kave? S tem svojemu obroku dodate kar nekaj (praznih) kalorij, dodanega sladkorja in občutek pretirane sitosti. 

Danes boste skušali ta del kosila preskočiti. Če potrebujete kavo, si jo pripravite, poleg pa ne pojejte ničesar, ali pa imejte na voljo kakšno malenkost brez rafiniranega sladkorja. Verjetno je tako ali tako ne boste pojedli, saj v resnici niste lačni. Ne bo lahko, ampak računamo na vašo trdno voljo! Če boste to ponavljali večkrat, se boste sčasoma znebili navade in miselnosti, da po kosilu potrebujete sladkarije. 

Enako naredite po večerji in drugih obrokih, ko si zaželite še "nekaj sladkega"

6. DAN: Prigrizki na poti

Pomembno je tudi, kaj vzamete s seboj, ko greste po opravkih ali na izlet in veste, da boste postali lačni. Čokoladica ali dve se morda ne zdi veliko, a če jo prištejete k dnevnemu izkupičku dodanega sladkorja, je to precej velik del. Danes s seboj vzemite sadje ali narezano zelenjavo, prepečence, doma pripravljene energijske ploščice, kadar se vam zares mudi pa v torbo dajte Boom Box ovsene piškote. So polni vlaknin in beljakovin, kar vas bo nasitilo in povrnilo energijo. 

Boom box promocijsko gradivo

Na voljo imate kar nekaj okusov, če izberete npr. piškote z brusnicami, boste dobili še nekaj vitaminov in mineralov. 

7. DAN: Cel dan (se) ne sladkamo!

Verjetno ne potrebujete posebne razlage, kajne? Vsaj za en dan se skušajte izogniti vsem sladkarijam in drugim izdelkom, ki vsebujejo veliko dodanega sladkorja. Ne pozabite, da se le-ta skriva tudi v naprej pripravljenih kosilih, sokovih in podobnih stvareh. Prav tako sladkorja ne dodajajte v čaj, kavo in hrano. Če vam bo šlo dobro, poskusite enak izziv ponoviti še naslednji dan. Če se vam zalomi, pa ne obupajte. Nič takšnega, jutri je nov dan, ko lahko spet poskusite!