Kaj bi se zgodilo, če bi si vsak dan vzeli čas za sprehod?

Če se sprašujete, kako za vraga naj ob vseh obveznostih najdete še čas za sprehod, smo poskrbeli tudi za ta odgovor. 

Kaj bi se zgodilo, če bi si vsak dan vzeli čas za sprehod? (foto: profimedia) profimedia

Dnevi se lahko odvijajo precej hitro: vedno morate biti pripravljeni na dodatno delo, se spopadati z vsemi nalogami v službi, hiteti po opravkih, uloviti prevoz ... Popoldne pa poskrbeti za otroke ali pa vas čakajo druge aktivnosti.

Poleg urejene dnevne rutine vam lahko misli pomaga zbistriti tudi sprehod. Ni pomembno, ali traja 15 minut ali eno uro, saj vam bo v vsakem primeru koristil. 

  • Že sodelujete v nagradni igri za Boom Box izdelke? Sodelujte TUKAJ

Kako v vsej zmedi sploh najti čas za sprehod?

1. Vstanite 20 minut pred budilko, oblecite udobna oblačila, ki ste jih pripravili prejšnji večer in se odpravite na 15 minutni sprehod. Ali pa pojdite ven zvečer, namesto večernega filma. 

2. Sprehod naj bo del poti v službo ali domov. Če pot ni tako dolga, lahko celotno prehodite. Kadar uporabite javni prevoz, izstopite nekaj postaj prej in se naprej odpravite peš. Ko pridete z avtom, pa parkirajte malce dlje. 

3. Sprehodite se po parku ali mestu med malico in jo pojejte na klopi. Ko boste opazovali zelene površine, se bodo spočile tudi vaše oči, misli pa prav tako, zato boste lahko dan nadaljevali z novo energijo. 

4. Če imate psa, s sprehodom ne bo težav: prevzemite vsaj en pohod s kosmatincem dnevno in se z njim odpravite malce dlje kot do prvega drevesa. 

Vse se da, če se hoče in tudi čas za sprehod boste našli, če si tega le želite. Mi pa vas prepričamo z odličnimi posledicami za telo, ki jih ima lahko že 15 minut hoje.

Črpanje nove energije

Jutranji skodelici kave se morda niste pripravljeni odreči, jo boste pa zagotovo z večjim zadovoljstvom spili, ko boste že malce prebujeni in boste ob tem lahko uživali v sončnem vzhodu. Zato naj bo prva budnica jutranji sprehod, ki bo telesu sporočil, da je čas za spanje potekel in vas napolnil z energijo. Ko se vrnete, naj vas čaka sveža kava in obilen zdrav zajtrk, pa se boste z veseljem lotili tudi drugih jutranjih opravil. 

Raziskava je tudi pokazala, da je počutje občutno boljše, kadar se sprehajate zunaj, kot če bi hodili na fitnes napravi ali drugje znotraj štirih sten. 

Dobro počutje

20 ali 30 minut rednega sprehajanja lahko izboljša naslednje: 

  • samopodobo
  • splošno počutje
  • posledice, ki jih pusti stres (utrujenost, razdraženost, glavoboli …)
  • anksioznost
  • občutek zaspanosti in želja po poležavanju
  • lahko omili simptome depresije
Sprejemanje boljših odločitev

Tudi čez dan boste izbirali boljše stvari in verjetno raje posegli po kosmičih s sadjem kot zavili v pekarno in vse skupaj “pokvarili” s čokoladnim mafinom. Ker boste pregnali zaspanost, vas ne bodo zamikali nezdravi prigrizki, ki bi za nekaj trenutkov dvignili krvni sladkor, potem pa bi ta ponovno upadel. 

Dobra izbira za zajtrk in malice so tudi Boom Box ovseni kosmiči in napitki! Ker ne vsebujejo dodanega sladkorja in so bogati z vlakninami, se ne bojte, da bi kmalu po tem posegli po sladkarijah. Izbirajte med več okusi granole, kaše ali napitkov, kadar se vam bo mudilo ali vam bo zakrulilo v želodcu med malico, imejte pri roki ovsene piškote.

Boom box promocijsko gradivo

Zelo lačnim priporočamo Boom Box ovseno granolo s čokolado in mandlji, ki je lahko prebavljiva in poskrbi, da ostanete siti dlje časa. 100 % rastlinske beljakovine v hrustljavi granoli so odlična kombinacija - če redno telovadite ali samo iščete beljakovinsko bogat in okusen obrok!

Če ste za sladko, si z ovsenim napitkom pripravite granolo s kokosom, mandlji, vanilijo in belo čokolado. Kdo s tem tandemom okusov in tekstur sploh potebuje dodani sladkor in umetne arome? Kadar ste na poti, pa s seboj vzemite pakiranje granole za en obrok, ali v torbo dajte ovsene piškote z brusnico, ki si jih lahko privoščite brez slabe vesti, saj ne vsebujejo dodanega sladkorja in arom. 

Boom box

Verjetno boste tudi v nadaljevanju izbrali bolj zdrave obroke, kot bi jih, če bi se v pisarni prikazali zaspani in zmedeni. 

Zdravstvene težave pod nadzorom

Tudi če trenutno nimate specifičnih zdravstvenih težav, lahko poskrbite za zmanjšanje tveganja nekaterih obolenj. Z redno hojo boste na primer izboljšali delovanje imunskega sistema in se za spremembo izognili virusom, ki krožijo v vaši okolici. Zmanjšate lahko tveganja za srčno-žilne bolezni, kar so potrdili tudi znanstveniki. Če živite z diabetesom, lahko z jutranjimi sprehodi znižate krvni sladkor (vendar to ne nadomesti zdravljenja, ki ga predpiše zdravnik). 

Čiste misli

Z vpeljavo sprehoda kot dela rutine, lahko vplivate na osredotočenost čez dan. Raziskava letošnjega leta (2019), opravljena med starejšimi odraslimi, je pokazala, da so tisti, ki so se odpravili na sprehod pred delom, izboljšali svoje kognitivne funkcije v primerjavi s temi, ki so v tem času sedeli (doma ali v pisarni). 

Sprehod vas bo tudi spodbudil h kreativnemu razmišljanju in boljšemu reševanju problemov ter odzivanju na nepredvidljive situacije.