Kako lahko veganska prehrana vpliva na zdravje?

Ste kdaj že poskusili kakšen veganski obrok, prigrizek ali sladico? Poglejmo, kako lahko veganski način prehranjevanja vpliva na zdravje. 

Kako lahko veganska prehrana vpliva na zdravje? (foto: Profimedia) Profimedia
OPOZORILO: Odsvetujemo, da sami naredite večje spremembe v načinu prehranjevanja brez predhodnega izobraževanja in posvetovanja z zdravnikom ali drugim strokovnjakom

Če se ne prehranjujete vegansko in pomislite na vegana, kakšno sliko si ustvarite? Je to stereotipna podoba osebe, ki se večinoma prehranjuje s solato in sadjem? Veganski način prehranjevanja je pravzaprav lahko zelo raznolik, ali pa enoličen - kot vsi drugi jedilniki. Lahko jeste vegansko, a veliko manj zdravo, kot vsejedec, če uživate veliko procesiranih, v naprej pripravljenih in umetnih živil. Ter obratno - lahko imate bolj zdrav življenjski slog z vegansko hrano. 

Preden se odločite postati vegan, ali pa če se spogledujete s tem načinom prehrane, morate vedeti, da prehod ne bo lahek. Ne morete zgolj kopirati jedilnika nekoga drugega in se v to podati brez predhodnega znanja o živilih. Drugačna prehrana bo za telo neke vrste šok, na katerega se mora privaditi, zato ne hitite. Spremeniti boste morali marsikatero navado, kar ne bo lahko.

Telo se lahko na spremembo odzove zelo različno - morda vam bo prehrana popolnoma ustrezala, ali pa boste imeli s prilagajanjem nekaj težav. Zato je nujno, da se posvetujete z zdravnikom. Tu pa je nekaj dobrih posledic, ki jih lahko prinese veganska prehrana: 

Sijoči lasje in močni nohti

Opazite lahko, da imajo vaši lasje lepši videz, se manj lomijo in so bolj sijoči. Prav tako nohti. V čem je skrivnost? Veganska prehrana vsebuje veliko sadja in zelenjave, tam pa se skrivajo hranljive snovi in antioksidanti, ki poskrbijo za čvrste lase ter nohte. 

Boljše zaznavanje okusa

Z vegansko prehrano boste morali izključiti veliko sladkarij, procesirane in hitre hrane, zato bodo brbončice spet ostreje zaznavale okuse, vi pa boste v hrani uživali bolj kot prej. Seveda se tudi vegansko lahko prehranjujete zelo nezdravo, a če boste izbrali zdravo različico, lahko najdete nove najljubše jedi, po nezdravem pa boste kmalu nehali hrepeneti. 

Popoldanska utrujenost izgine

Namesto popoldanskega spanca ali skodelice kave, si boste privoščili sprehod ali katero drugo aktivnost, saj boste imeli več energije. Zelo je namreč pomembno, ali si za kosilo privoščite nekaj mastnega in težkega, po čemer vam bo postalo vroče, zajela vas bo utrujenost in nikakor ne boste hoteli nadaljevati z delom ali dnevom. Če si privoščite nekaj bolj zdravega, pa bo telo pripravljeno na nove podvige. 

Manj boleča menstruacija

Menstrualne krče lahko še poslabšate s procesirano prehrano in sladkarijami, ki vam morda takrat še bolj dišijo. Veliko bolje bi bilo, če bi si privoščili oreščke, semena, zelenjavo (še posebej zeleno listnato) in sadje. Tako bi na naraven način zmanjšali vnetja v telesu in posledično bolečino. 

Za lažji začetek preizkusite izdelke Boom Box

Vsi izdelki so 100 % veganskega izvora, ne vsebujejo dodanega sladkorja, umetnih barvil in arom ter so bogat vir vlaknin. Razviti so v sodelovanju z nutricionisti in so zato odlična veganska ter zdrava izbira! Tu bodo na svoj račun prišle družine, saj so obroki pripravljeni v nekaj minutah, športniki s ponudbo proteinskih izdelkov, pa tudi vsi, ki iščejo zdrav prigrizek. 

Boom Box

Hrustljava granola za živahno prvo kitico dneva? Napitek in piškotek za refren med malico? Ovsena kaša za popoldanski desert? Uslišani vsi okusi! Neštete kombinacije obrokov, ki jih lahko ustvarite, nudijo vse hranljive snovi, ki jih potrebujete – samo zajemite z žlico in akcija! 

Že sodelujete v Boom Box NAGRADNI IGRI? Vsak teden izžrebamo novega nagrajenca, ki prejme celo škatlo Boom Box izdelkov! Rešite KVIZ in se potegujte za nagrade. 

Boom box promocijsko gradivo