Kako izbrati prave smuči? To so glavne razlike med posameznimi smučmi

Kako izbrati prave smuči? To so glavne razlike med posameznimi smučmi (foto: Profimedia) Profimedia
18. 12. 2017

Predobra oprema je za slabše pripravljenega ali izurjenega smučarja lahko celo nevarna. Zato je dobro poznati glavne razlike med posameznimi smučmi.

Za začetnike:

Smuči so mehkejše, po navadi imajo preprost profil rocker, njihova dolžina mora biti od 10 do 15 cm pod višino smučarja. Namenjene so smučanju z zmerno hitrostjo po urejenih smučiščih, so lepo vodljive in se dobro izkažejo tudi med oddrsavanjem.

Za marsikoga je bolje (in tudi ceneje), če si takšne smuči sproti izposodi na smučišču.

Za rekreativce:

To je najširša skupina smučarjev, ki imajo na voljo tudi izjemno široko paleto različnih modelov. Večina se bo najbrž odločila za vsestranske ali smuči za vse terene, odvisno od tega, koliko se smučate zunaj urejenih prog.

Smuči za vse terene so lahko zanimive tudi za smučanje po slabše urejenih progah (denimo popoldan ali na večerni smuki). S temi smučmi se je že mogoče peljati nekoliko hitreje, pri izbiri bodite pozorni, ali so bolj slalomske (krajši zavoji) ali veleslalomske (daljši zavoji, večja hitrost), temu je prilagojen tudi profil – pogosto gre že za kombinacijo klasičnega profila (camber) in rockerja v različnih izvedbah.

Dolžina smuči je lahko od višine smučarja do 10 cm manj.

Če na leto na smučišču ne preživite več kot kakih 10 dni, morda ni napak, če se namesto za nakup odločite za izposojo.

Za zahtevne rekreativce:

To so smučarji, ki nimajo nagnjenj k brzenju po smučišču, so pa na snegu vsaj 20 dni na leto. Zanje so smučarske tovarne pripravile modele, ki so konstrukcijsko zelo blizu tekmovalnim smučem, a so takšne smuči manj agresivne in bolj prijazne do smučarja, ki z njimi brez težav odsmuča ves zimski dan.

Uporabljeni so visokokakovostni materiali, ki zdržijo tudi večje obremenitve, hkrati pa smučarju omogočajo, da nenehno napreduje in pili svojo tehniko. Izjemno pomembno pri tem je, da so smuči vedno dobro pripravljene, robniki pa napiljeni.

Tudi tu se lahko določite za modele, ki so bolj nagnjeni h kratkim zavojem, in tiste za veleslalomsko vijuganje, odvisno od tega tudi dolžina smuči sega od smučarjeve višine do 15 cm krajših smuči.

Za tekmovalno navdihnjene rekreativce:

Uf, ta kategorija je krona vseh smuči posamezne znamke. Gre že za napol tekmovalne smuči, ki zahtevajo precej smučarskega predznanja in dobre kondicije, sicer smučanje z njimi lahko postane muka ali je celo nevarno. A kdor zna, bo s temi smučmi pritegnil zavistne poglede drugih smučarjev, saj bo lahko na tako rekoč celotnem smučišču brez težav zarezoval zavoje. Je pa res, da pri precej veliki hitrosti, kar pomeni, da morajo biti za to tudi izpolnjeni pogoji – dovolj široko smučišče z ne preveč drugimi smučarji.

Dolžina teh smuči je odvisna od njihove namembnosti – slalomske so do 15 cm krajše od višine smučarja, veleslalomske pa se z dolžino približajo višini smučarja ali pa jo celo presežejo za do 5 cm.

Za ženske:

Vse zgoraj omenjene kategorije že dolgo niso več 'unisex'. Smučarske tovarne posebne smuči namenjajo smučarkam, pri čemer se posvetijo predvsem zunanjemu videzu in povečani lahkosti.

Predvsem za rekreativke so smuči skoraj peresno lahke, a potem izgubijo nekaj stabilnosti in mirnosti pri večjih hitrostih. S prefinjenim dodajanjem vložkov iz različnih materialov te slabosti bolj ali manj izničujejo pri smučeh, namenjenih zahtevnejšim ali celo tekmovalno navdihnjenim rekreativkam.

V primerjavi z moškimi smučmi pa so ženske v vseh razredih lažje vodljive in zahtevajo še manj napora.

Vse ljubiteljice vijuganja po belih strminah se lahko potegujete za Elanove smuči Delight Supreme! Vse, kar morate storiti, je, da se PRIJAVITE TUKAJ.

Elan Delight Supreme ženske smuči

Za proste smučarje:

S smučmi za vse terene se lahko občasno podate tudi na neurejene dele smučišč, a za pravi užitek na pobočju, pokritem z deviško belino, je pametneje izbrati smuči, ki so namenjene prostemu smučanju.

Ni jih težko prepoznati, saj so vidno širše od klasičnih modelov, s čimer je zagotovljen boljši vzgon oziroma plovnost v celem snegu. Takšne smuči se bistveno slabše odrežejo na urejenih smučiščih, kjer njihova sorazmerna togost onemogoča resnejše zarezovanje, tako da je skoraj nujno imeti doma dva para, če je prosto smučanje le ena od vaših priljubljenih zvrsti smučanja.

Še to: če se boste s smučmi tudi vzpenjali, preverite ponudbo posebnih, turnih smuči, ki jih ob zglednih voznih lastnostih odlikuje tudi majhna teža.

Pridružite se akciji Na smučarske proge v dobri formi

Vsaka športna aktivnost zahteva dobro pripravljeno telo. Smučanje ni izjema. Tudi če vsak dan telovadite ali tečete, so potrebne priprave.

Na Aktivni.si bomo zato poskrbeli, da boste do konca smučarske sezone dobro pripravljeni.

Spremljajte našo novo rubriko, nasvete in video treninge, s prijavo na smučarske novice (spodaj) pa se lahko potegujete še za super nagrade. Vsem prijavljenim bomo tudi vsak teden vso zbrano vsebino poslali na elektronski naslov.