Ibex Tactix: Zložljive smuči, ki jih bodo veseli vsi turni smučarji

Ibex Tactix: Zložljive smuči, ki jih bodo veseli vsi turni smučarji (foto: Arhiv Elan Skis) Arhiv Elan Skis
24. 12. 2017

Izdelati zložljive smuči in pri tem ne žrtvovati njenih temeljnih lastnosti je veljalo za nemogočo misijo. Do zdaj!

Ibex Tactix se imenujejo Elanove smuči, ki jih bodo veseli vsi turni smučarji, pa tudi profesionalci, denimo gorski reševalci in vojaki. V Elanov projekt zložljivih smuči je bil že od samega začetka vključen tudi Davo Karničar, eden najboljših alpinističnih smučarjev vseh časov, predvsem pa prvi človek, ki se je s smučmi spustil z Everesta.

Poudarja: »Poslanstvo zložljivih smuči je dvojno. Pri zahtevnejših vzponih, kjer imamo smuči pripete na nahrbtnik, smo z zložljivimi smučmi precej bolj okretni. Nad glavo in pod pasom namreč nimamo ničesar, kar bi nas oviralo. Poleg tega pa nam zložljive smuči olajšajo tudi vzpone, pri katerih potrebujemo cepin, saj lahko z roko prosto zamahujemo nad glavo. S tem se občutno poveča tudi varnost. Prednosti zložljivih smuči so tudi pri spustih. Predvsem takrat, ko jih moramo zaradi različnih razlogov sneti. Če imamo klasične smuči pri spustih pripete na nahrbtnik, se lahko zatikajo ob skale, korenine, ovira je lahko že samo pobočje. Zložljive smuči pa vse te težave avtomatično izničijo.«

Elan Ibex Tactix - zložljive smuči

Seveda se morajo smuči izkazati tudi pri svojem osnovnem poslanstvu – smučanju. »Zložljive smuči se kljub nekoliko večji teži obnesejo odlično. Izpostavil bi predvsem podložno ploščo pod smučarskim čevljem. Ta smuči dodatno učvrsti, predvsem pa po njeni zaslugi postanejo bolj aktivne. Osebno se prav zaradi tega na teh smučeh počutim bolj varnega,« še dodaja Karničar, ki je zložljive smuči že preizkusil na nekaj šesttisočakih. Uporabiti jih namerava tudi pri svojih najbolj zahtevnih alpinistično-smučarskih podvigih, ki jih načrtuje v bližnji prihodnosti.

Smuči Ibex Tactix so na voljo v rekreativni in vojaški različici. Opremljene so s posebno ploščo, ki se obrača za 180 stopinj. Za sestavljanje in zlaganje je potrebnih približno 20 sekund. Smuči v raztegnjenem stanju merijo 163 centimetrov, ko so zložene, pa le 90 centimetrov. Z njimi je gibanje po zimski pokrajini precej lažje, bolj učinkovito in bolj varno.