Kaj vse sem prenehala nakupovati, odkar sem postala minimalistka?

Kaj vse sem prenehala nakupovati, odkar sem postala minimalistka? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 2. 2021

Kje začeti, ko se odločite za minimalistični slog življenja? 

"Z minimalističnim načinom življenja lahko bolje razpolagam s časom in denarjem, kar je zame zelo pomembno. Skozi leta sem tako prenehala kupovati na tone stvari, da bi privarčevala denar. Tu je nekaj od njih: 

Oblačila, ki so trenutno "v trendu"

Že skoraj dve leti nisem kupila novih oblačil, in to zame sploh ni težko. Ko sem čistila omaro, sem se znebila kar nekaj vreč oblačil, saj sem spoznala, da jih toliko zares ne potrebujem. Še vedno imam najljubše kose, ki jih nosim, a za razliko od prej, ne hodim na razprodaje le zato, da bi kaj kupila po ugodni ceni, četudi tega ne bom nosila. 

Ustekleničena voda

Doma imam le eno plastenko vode za skrajni primer, drugače pa vedno uporabljam steklenico za večkratno uporabo. Raje kot plastične imam steklene steklenice. 

"Priročna" hrana

Mislim predvsem na zamrznjene jedi. Večinoma vsebujejo veliko sladkorja, maščobe in soli. Da bi poenostavila svojo prehrano, kupujem samo živila v njihovem naravnem stanju. Tako vem, kaj dam na krožnik. Že preprost obrok z malo sestavinami je lahko zelo okusen. 

Kozmetika

V svojih 20. letih sem bila obsedena s kozmetiko in sem jo kupila na tone. Sedaj sem v svojih štiridesetih in skozi leta sem spoznala, katera ličila mi najbolj ustrezajo in predvsem to, da jih ne potrebujem veliko. Sedaj kupim le kvalitetne izdelke, ki jih rada uporabljam. 

Predmeti za enkratno uporabo

Ne kupujem več stvari za enkratno uporabo kot je posoda, kavne skodelice, plastenke, slamice, vrečke ... Da bi zmanjšala količino odpadkov in na dolgi rok privarčevala, kupujem izdelke za večkratno rabo. Našli boste veliko nadomestnih različic, ki bodo ustrezale vašemu načinu življenja. 

Dekoracija

Za svoj dom ne kupujem dekoracij primernih letnemu času, ker mi je všeč enostaven stil. Pri nas okrašujemo le v božičnem času, pa tudi to smo zmanjšali in poenostavili. 

Spominki

Ko sem potovala, sem vedno kupovala spominke za družino, prijatelje in zase. Mislim, da jih večina žal ni zelo uporabnih, poleg tega vsi nimajo prostora, da bi jih sploh razstavili. Sedaj spominke kupim le, če me kdo prosi, sama pa denar raje porabim za dogodivščine, ki si jih bom zapomnila. 

Sveče

Če kupujete sveče, se prepričajte, da so narejene samo iz čebeljega voska, saj v nasprotnem primeru v vaš dom lahko izpuščajo škodljive snovi. Sama prostore raje odišavim z izparilnikom, v katerega nalijem nekaj kapljic eteričnega olja. 

Z minimalističnim načinom razmišljanja zares kupim samo to, kar potrebujem. S tem se izognem tudi uram in uram čiščenja, poleg tega se trudim vedno na novo uporabiti stare stvari."

Povzeto po admiresimple.com