DOLINA SOČE: 6 idej za aktiven dopust

DOLINA SOČE: 6 idej za aktiven dopust (foto: Ana Vehovar) Ana Vehovar
15. 6. 2020

Letos je čas, da se zavemo, da nam za odličen dopust ali izlet ni potrebno iti prav daleč. 


Ko slišimo besedo dopust, nas večina pomisli na tropske kraje ali hrvaško obalo, ob tem pa pozabljamo na lepote, ki jih imamo doma.

Ana Vehovar

Danes vam predstavljamo idejo za dopust ali pa morda samo enodnevni izlet v Bovcu.

Bovec je majhno mestece v dolini Soče in skupaj z okolico velja za adrenalinsko prestolnico Evrope. Obdano je z mogočnimi dvatisočaki, po dolini pa teče svetovno znana reka Soča, katera je tudi razlog za vsakoletni naraščajoči obisk Bovca.

Ana Vehovar

Bovec privablja goste čez celo leto. Poleti je največ zanimanja za adrenalinske športe in pohodništvo, medtem ko pozimi zaživi najvišje slovensko smučišče Kanin.

Glede na vse stvari, ki jih Bovec in dolina Soče ponujata, bi vsekakor potrebovali bolj podroben turistični vodnik, a za kratek dopust oziroma izlet, vam predstavljamo 6 stvari, ki jih tukaj enostavno morate doživeti.

1. Doživite neverjeten sončni zahod na Mangartskem sedlu

profimedia


Zapeljite se po najvišji slovenski gorski cesti do kar 2072m nad morjem. Mangartsko sedlo v središču Triglavskega Narodnega Parka nudi zares prekrasne razglede na mogočne Julijske Alpe na eni strani in Belopeška jezera na drugi strani.

Cesta je dolga 12km in na delih zelo ozka. Odlične vozniške izkušnje so več kot dobrodošle. Iz Bovca do sedla boste potrebovali slabo uro.

Še kot zanimivost - za ljubitelje adrenalina je jadralno padalstvo alternativna možnost vrnitve v dolino, saj je mangartsko sedlo priljubljena vzletna točka za padalce.

2. Rafting na Soči - najbolj priljubljeno doživetje v dolini Soče 

Natures ways

Čeprav rafting na Soči velja za adrenalinsko doživetje, to običajno ni glavni razlog, da se ljudje odpravijo na rafting. Razlog, da si ljudje oblečejo hecne  neoprenske obleke in se podajo na dvourno avanturo po reki Soči, je največkrat lepota reke in njene okolice.

Reka Soča ima edinstveno smaragdno barvo in kristalno čisto vodo, zato lahko vidite povsem do dna in preštejete celo soške postrvi.

Kar se adrenalina tiče, če želite zares nor in divji rafting spust, priporočamo, da Bovec obiščete, ko je vodostaj reke visok. Ponavadi je to nekje od aprila pa do konca junija zaradi taljenja snega, ali po močnejšem deževju.

V poletnih mesecih (julij, avgust) je ponavadi voda nekoliko nižja in tako rafting postane primeren tudi za ljudi, ki si želijo nekoliko manj adrenalina, denimo družine z majhnimi otroki. Če bi se radi pozanimali in prepričali, da so pogoji pravi za vas oz. rezervirali svoj termin za rafting, pišite na naslov tukaj.

3. Kanjoning 

natures ways

Če ste Bovec obiskali predvsem zaradi adrenalinskih doživetij, si ne smete privoščiti, da bi izpustili kanjoning, saj je prav Bovec in dolina Soče ena najboljših kanjoning destinacij na svetu.

Za tiste, ki se sprašujete, kaj kanjoning sploh je - gre za izkušnjo podobno tisti v vodnem parku, le da je ta naraven.  Gre za raziskovanje sotesk, ki jih je izdolbla voda in ustvarila naravne tobogane, skoke in večje slapove.

Medtem ko boste večino ovir premagal s spuščanjem po naravnih toboganih ali skakanjem, se boste po višjih slapovih spustili z vrvjo, saj ponekod dosežejo višino tudi do 45m. Več o kanjoningu si lahko preberete tukaj.

4. Uživajte v razgledu s Kanina

S kaninsko žičnico se lahko povzpnete na najvišje slovensko smučišče Kanin, ki je poleti tudi odlično izhodišče za pohodnike in gorske kolesarje.

Najdaljša gondolska žičnica v Sloveniji vas bo peljala iz Bovca (436m nad morjem) na osrednji del smučišča (2200m nad morjem). Ob jasnem dnevu razgled seže vse do Jadranskega morja. Info: kanin.si

5. Pohod po Soški poti

profimedia

25 km lahka pohodna pot od izvira reke Soče, do tretjih Soških korit pri Bovcu. Doživite čudovito pokrajino, slikovite brvi in svežino reke Soče. Ta pohod je odličen za vse tiste, ki si želite nekoliko bolj sproščujočo aktivnost in bi hkrati želeli odkriti najlepše skrite kotičke reke Soče.Korita Soče so le ena izmed naravnih čudes na Soški poti.

Čeprav bi lahko naštevali še v nedogled, vas vabimo, da se odpravite na letošnji dopust v Bovec in sami odkrijete, kaj ima ta slovenski biser za ponuditi. 

Več info o aktivnostih najdete na: econaturesways.com