Ideja za izlet: Slap Boka - najbolj vodnat slap v Sloveniji

Ideja za izlet: Slap Boka - najbolj vodnat slap v Sloveniji (foto: Erik Smrekar) Erik Smrekar
2. 7. 2020

Slap Boka pri Bovcu je znan kot najbolj vodnat slap v Sloveniji. S svojimi 106 metri je lepo viden s ceste Bovec - Kobarid, lahko pa si ga tudi po bližje ogledate. 

Boka je kraški izvir, slap in hudourniški potok oz. desni pritok reke Soče. Dolžina potoka do izliva v Sočo je manj kot en kilometer, kar ga uvršča med najkrajše vodotoke v Sloveniji.

S svojimi 106 metri sicer ni najvišji, a slovi po širini (18 m) in pretoku. V deževnih obdobjih oz. ko se v gorah tali sneg, je Boka zares veličastno vodnata. 

Vendar ima tudi v najbolj sušnih obdobjih še zmeraj pretok dva kubična metra na sekundo, med tem ko ob obilnejših deževjih naraste pretok na mogočnih sto kubičnih metrov na sekundo.

Foto: Jože Flajs

Potok Boka zbira vode v Kaninskem pogorju, nakar se pretaka po podzemlju in pride na dan na skalni polici po kateri teče približno 30 m. 

Lepo je viden s ceste iz Bovca proti Kobaridu. Od centra Bovca je oddaljen 6 km. Pri mostu Boka je urejeno parkirišče.

Kako do njega? 

1. Razgledna točka

Najbolj turistična in enostavna točka je leseno razgledišče, do koder potrebujemo le 15 minut hoje. Dostop je označen na na levi strani mosta (desni breg Boke).

Lahko pa se podamo tudi višje; (nekje po 40 minutah) prispemo do zapuščene planine, od koder na slap gledamo praktično od zgoraj. 

2. Po strugi

Ko je vode malo, se lahko od mosta na glavni cesti vzpenjamo kar po oz. ob strugi Boke. Sprva je pot enostavna (po desnem bregu), nato pa je treba preskakovati balvane, kar zna biti precej zahtevno. 

3. Do izvira

Na desni strani mosta (levi breg Boke) se vzpenja pot proti izviru Boke (nad slap). V zadnjem delu poteka preko strmega in izpostavljenega pobočja. Na koncu sledi spust po zelo strmem pobočjo ob jeklenici. Bolj zahtevna pot, ki ni za vsakogar; traja 1h in 45 minut do vrha. 

Vir: Wikipedia, hribi.net, naslovna fotografija: Erik Smrekar

Pridružite se akciji Skupaj odkrivamo Slovenijo! In osvojite super nagrado!

Poglejte si še slapove v okolici: