10 stvari, za katere se vam ni treba opravičiti (čeprav mislite, da bi se morali)

10 stvari, za katere se vam ni treba opravičiti (čeprav mislite, da bi se morali) (foto: Profimedia) Profimedia
3. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Pogosto opravičilo izrečemo zato, ker nas preveč skrbi, kaj si druga oseba misli o nas.

Ne zavedamo pa se, da s tem dejanjem potrebe drugega postavljamo pred svoje. Sicer je lepo, če se nekomu opravičimo za svojo napako, a potrebno se je zavedati, da v nekaterih situacijah opravičilo preprosto ni potrebno. V nadaljevanju vam predstavljamo situacije, ko je opravičilo odveč – čeprav se vam morda zdi, da bi se morali opravičiti.

1. Ne opravičujte se, če nekoga ljubite

Raje se veselite dejstva, da ste zmožni / sposobni / željni ljubiti. V sodobnem svetu je še preveč ljudi, ki ne znajo ljubiti, saj se preveč bojijo prepustiti temu čustvi. Ni pomembno, koga ljubite in ali vam ta oseba ljubezen vrača. Dejstvo, da ljubite, je lepo že samo po sebi.

2. Ne opravičujte se, če rečete »NE«

Spoštovanje lastnih meja je znak samospoštovanja. Če se nečemu ne morete stoodstotno posvetiti, se nikoli ne opravičite za svoj »NE«. Značilnost dobrih voditeljev je, da poznajo svoje meje in kakšno nalogo preprosto zavrnejo. Zgledujte se po takih ljudeh.

3. Ne opravičujte se za sledenje svojim sanjam

Ne živite življenja, polnega obžalovanja. Za sledenje sanjam se vam ni treba opravičiti, saj ste zaradi svojih sanj danes taka oseba, kot ste. V življenju ne boste začutili polnosti, če boste sanjarili o svojih željah, namesto da bi jih vsaj poskusili uresničiti.

4. Ne opravičujte se, če si vzamete čas zase

Vsi imamo svoje obveznosti, a včasih si preprosto moramo vzeti predah. Zanj se vam ni treba opravičiti nikomur, saj sami veste, da si v tem času znova napolnite baterije za obveznosti, ki so pred vami. Vedno poskrbite za svoje potrebe, med katerimi je zagotovo tudi čas zase. In takrat počnite tisto, kar vas resnično veseli in polni.

5. Ne opravičujte se za svoje prioritete

Nikomur ne dopustite, da bi vam »nabijal« občutek krivde za sledenje svojim prioritetam. Vedno najprej poskrbite za njih – če so vam pomembne, potem so vam pač pomembne. Ljudje, ki vas imajo radi, bodo spoštovali vašo izbiro.

6. Ne opravičujte se za prekinitev toksičnega razmerja

Marsikdo po razhodu s partnerjem ali partnerko, s katero je bil ujet v toksično razmerje, čuti potrebo, da se opraviči sorodnikom, znancem, prijateljem … Že samo dejstvo, da ste ozavestili dejstvo, da vas toksično razmerje uničuje, je vredno vsake pohvale. Zato raje pohvalite sebe – to lahko naredite pred ogledalom, na ves glas. Opravičilo drugim v takih primerih res ni potrebno.

7. Ne opravičujte se zaradi svojih nepopolnosti

Zaradi svojih drobnih nepopolnosti smo v bistvu čudoviti in unikatni. Sprejmimo svoje napake, ne opravičujmo se zaradi njih.

8. Ne opravičujte se zaradi zagovarjanja svojih stališč

Še posebej, če gre za vaše moralne vrednote, verska ali duhovna prepričanja. Ljudje, ki veljajo za voditelje, se nikoli ne opravičijo za dejanje, ki se jim zdi pravilno in je v skladu z njihovimi prepričanji.

9. Ne opravičujte se, če ne poznate odgovora

Nenehno hlepenje po znanju ohranja mladost naših možganov. Če nečesa ne veste, se vam za to ni treba opravičiti – lahko ste veseli, da ste dobili priložnost za izpopolnitev svojega znanja. Če ste si zmožni priznati, da marsičesa ne veste, je to znak osebne moči in poguma.

10. Nikoli se ne opravičujte za visoka pričakovanja

Nikoli se ne opravičujte, ker od drugih pričakujete toliko kot od sebe. Visoka pričakovanja do drugih pomenijo samo to, da vam je veliko mar za njih in jih hočete vzpodbuditi, da od sebe dajejo najboljše.

Povzeto po lifehack.org