13 znakov, da je vaše prijateljstvo toksično

13 znakov, da je vaše prijateljstvo toksično (foto: Polina Tankilevitch | Pexels) Polina Tankilevitch | Pexels
27. 10. 2020

Pomislili ste, le zakaj bi vztrajali v takšnem prijateljstvu …

V toksičnih razmerjih vztrajamo iz zelo različnih razlogov. Morda se s to osebo poznamo že toliko let, da postane njeno vedenje nekaj popolnoma samoumevnega.

Morda vztrajamo zato, ker to osebo razumemo. Ker vemo, da ima v življenju težave in da iz teh težav izvira njena temačna duša. In ona to s pridom izkorišča ... In zato je zdaj morda čas, da še enkrat razmislimo, koga bomo spustili v svoje življenje.

Toksičnega prijatelja ali prijateljico boste med drugim prepoznali po naslednjih karakteristikah:

1. Več dajete kot prejemate

Obstaja veliko neravnovesje med tem, kar v tem razmerju dajete in kar prejemate in to je zelo opazno.

V prijateljstvu je seveda pomembna fleksibilnost, a če se vam zdi, da ste vedno le vi tisti, ki dajete, dajete in se razdajate … Je vaše prijateljstvo verjetno toksično.

2. Izgubljeno zaupanje

Vsi bomo kdaj prelomili kakšno obljubo. Iz upravičenih razlogov. A če ste vedno znova razočarani … Težko bo ohraniti prijateljstvo, ki ne temelji na zaupanju. Konec koncev, če ne morete zaupati najboljšemu prijatelju, v čem je smisel?

3. Slab občutek ob prejemu sporočila ali klica

Ko prejmete sporočilo ali telefonski klic, ne čutite veselja, temveč veliko kepo v trebuhu.

4. Druženje vam ni več v veselje

Precej bolj veseli ste, ko je vajino srečanje prestavljeno ali odpovedano. Druženje s to osebo je namreč postalo izčrpavajoče. Kot naporno delo. Morda se vas celo poloti glavobol in tiščanje v želodcu.

5. Niste si všeč, ko ste v družbi prijatelja

Po besedah klinične psihologinje, se toksična energija prenaša na druge. V družbi te osebe se razkrije vedenje, ki vam ni nujno všeč. Morda pregloboko pogledate v kozarec, opravljate ali postanete pasivno-agresivni, čeprav ste sicer zelo umirjena oseba. Občutek imate, da ne morete biti to, kar ste.

6. Za vašim hrbtom govori o vas

In vi se tega zavedate.

Toda eno je, če prijatelj govori o vas, ker ga resnično skrbi za vas, drugo, če o vas govori iz škodoželjnosti ali ker želi sebe prikazati v boljši luči.

Denimo, drugemu prijatelju omeni, da mu/ji vaš novi partner ni všeč in da ga/jo resnično skrbi za vas. Ali se posmehuje, češ da vedno najdete najbolj neumnega fanta.

7. Občutek, da gre za tekmovanje

Malo zdrave konkurence je v redu – poudarek na malo. Na koncu dneva se morate počutiti dobro in drug drugemu želeti le najboljše. Ko se vmes prikrade ljubosumje in občutek, da gre za tekmovanje … No, to je lahko zelo toksično.

8. Zdi se vam, da nameni niso več dobri

Tudi najboljši prijatelji niso popolni, vendar so njihovi nameni dobri. In to je tisto, kar naredi veliko razliko.

Prijatelj vas lahko prizadene, a tega ni želel. To je veliko lažje odpustiti. Toksičen prijatelj bo to počel namerno.

9. Ne morete se zanesti na njegov nasvet

Življenje je lahko prekleto zapleteno … In v takšnih trenutkih vsi potrebujemo prijatelje, ki nam bodo pomagali razčistiti določene stvari.

A v trenutku, ko prijatelja prosite za nasvet, to dejanje obžalujete. Toksičen prijatelj ne bo poslušal in ne bo strašno sočuten … Nasvet pa je bolj namenjen temu, da sebe postavi v boljšo luč.

Toksičen prijatelj bo tudi pogosto vztrajal pri dragi in nepraktični rešitvi. In vi imate občutek, da se morate strinjati, čeprav gre za povsem nerealistično rešitev.

10. Nerodno vam je pred drugimi

Zaradi prijateljeva vedenja namreč. Do drugih je lahko zelo nesramen in ni mu mar, lahko gre tudi za vašega partnerja in otroke.

Tudi če je prijazen do vas, njegovo prijateljstvo ni vredno težav, ki jih povzroča v drugih odnosih.

11. Opravičujete ga/jo

Nenadoma ste se znašli v situaciji, ko morate opravičevati njegove/njene spodrsljaje in slabo vedenje. To se pogosto zgodi, ko staremu prijatelju predstavite novega.

12. Počutite se izkoriščenega

Če je kakšen znak toksičnega prijateljstva, potem je to zagotovo manipulacija in prepričevanje v stvari, ki si jih ne želite. Pogosto vas prijatelj s pomočjo manipulacije prepriča v to, da sklenete nek dogovor, ki se zdi pravičen, a v resnici ni.

13. Vedno pogosteje razmišljate, zakaj sta sploh prijatelja

Nekoč sta bila nerazdružljiva. Danes .. No, občutek imate, da sta prihajata z različnih planetov. Prioritete v življenju se spreminjajo, vaše prijateljstvo – ne tako zelo.

Čeprav imata skupno zgodovino, to ne pomeni, da morata imeti tudi prihodnost. Niste odgovorni za srečo te osebe in ne glede na to, kako močno si želite, te osebe ne boste mogli spremeniti.

Prirejeno po Women's Health

Preberite še:

Ali pa: 8 razlogov, zakaj nikoli ne smete teči za moškim – brez izjeme!