25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

3 največje skrivnosti srečnih parov

3 največje skrivnosti srečnih parov (foto: Profimedia) Profimedia
11. 5. 2018

Kaj je tisto, po čemer se med seboj razlikujejo srečni in nesrečni pari?

Dober odnos s partnerjem je eden ključnih dejavnikov tako za našo srečo kot srečo v partnerstvu.

To so tri "skrivnosti", ki ločijo srečne pare od nesrečnih:

1. Prijaznost in spoštovanje

Pari v dolgotrajnem razmerju začnejo močno podcenjevati pomen prijaznosti v komunikaciji in majhnih gest, ki partnerju izkažejo spoštovanje.

Prijazno sporočilo, ton glasu, ko se oglasimo na telefon, priprava najljubše večerje, objem ... Vse to so majhne vsakodnevne stvari, ki jih s časoma pozabimo negovati oziroma delati, a so hkrati tiste, ki v odnos vnesejo toplino in pozitivnost ter zmanjšajo napetos in stres.

Srečni pari brez izjeme ohranjano to pomembno komponento v razmerju.

2. Empatija

Ko smo z nekom že dolgo časa v razmerju, težimo k temu, da vnaprej predvidevamo, kaj partner čuti in razmišlja. A to prepričanje, da lahko "beremo njegove/njene misli", je napačno in celo škodljivo za razmerje.

Empatija je sposobnost razumevanja čustev in psiholoških doživetij drugih. Kar pomeni, da smo zmožni občutiti, kakšna je situacija iz perspektive druge osebe – se postavimo v njihove čevlje, po domače povedano.

Empatija je na splošno pomembna veščina v medosebnih odnosih in tisti, ki jo negujejo, imajo z drugimi ljudmi veliko bolj kvalitetne odnose.

3. Čustveno sprejemanje

To je nekaj, česar si želi vsak človek. Vsi se želimo počutiti sprejete, še posebej pa nam je to pomembno, ko govorimo o nekom, pred katerim smo pokazali vsa svoja čustva in sebe takšnega, kot smo.

Ko smo vznemirjeni, užaljeni ali jezni, želimo, da druga oseba razume, kako se počutimo in da ujame smisel našega čustvenega stanja ter pokaže, da nas sprejema tudi takšne. Sprejemanje čustev partnerja je pogosto "čudežna" komponenta, ki v trenutku zmanjša intenzivnost negativnih čustev in olajša komunikacijo.

Empatija in čustveno sprejemanje sta prav tako med seboj zelo povezani.

Zdaj, ko poznate te tri skrivnosti, vam ni treba skrbeti, da se razmerje ne bo obneslo.

Preberite še:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri