3 tehnike za globoke pogovore na prvem zmenku

3 tehnike za globoke pogovore na prvem zmenku (foto: Profimedia) Profimedia
19. 5. 2022

Na prvem zmenku včasih ne vemo, kako na nevsiljiv način pričeti s kakšno globljo debato. Si jo tudi vi želite? Preizkusite TE tehnike.

Pogled na svet

Dober prvi korak za začetek globokih pogovorov je, da odkrijete mnenje, razmišljanje in poglede na svet druge osebe. Poskrbite, da ostajate spoštljivi in sprejmite drugo mnenje tudi, če se ne strinjate. Sprašujte vse, kar vas zanima, obenem pa spoštujte meje drugega in ne silite, če se o nečem ne želi pogovarjati. Tako boste ustvarili varno okolje, da vam bo oseba zaupala in se vam lažje odprla.

Premišljena vprašanja in odgovori

Namesto, da govorite o naključnih temah in razpravljate o nepomembnih vprašanjih, izberite teme in vprašanja, ki bodo spodbudila k daljšim odgovorom in podrobnejšim zgodbam. Namesto, da vprašate: "kaj si po poklicu?" vprašajte raje denimo: "kaj ti je pri svoji službi najbolj všeč?". Tudi sami se potrudite, da odgovarjate temeljito in v celih stavkih.

Dobri spomini

Globoke debate so včasih lahko naporne, sploh, če se dotikate težkih tem; travme, slabi spomini, bivša razmerja, dogodki, ki so vas prizadeli... Da vseeno prvi zmenek ohranite čim bolj sproščen in prijeten, se dotikajte dobrih tem. Tukaj je nekaj primerov za vprašanja, ki v človeku navadno vzbudijo prijetne občutke, obenem pa spodbudijo k globoki debati:

  • Kdo je najpomembnejša oseba v tvojem življenju in zakaj? 
  • Kaj je tvoj najljubši spomin iz otroštva?
  • Kako najraje preživljaš prosti čas in kaj ti ta aktivnost da?
  • Na kateri dosežek si najbolj ponosen/a in zakaj?

Z globokimi temami boste človeka hitro boljše spoznali in tudi lažje ocenili, ali je to oseba, s katero si želite ustvariti nekaj več.