3 znaki, da vaš notranji otrok uničuje vaša razmerja

3 znaki, da vaš notranji otrok uničuje vaša razmerja (foto: Profimedia) Profimedia
6. 11. 2021

Naš notranji otrok ima ogromen vpliv na naše odraslo življenje. V kolikor je ranjen, nam to lahko zelo oteži naš vsakdan: tudi naše odnose. Preverite, kateri so znaki, da vam vaš notranji otrok uničuje razmerja!

Imate potrebo po nadzoru

Vaš notranji otrok želi kontrolirati vse situacije, saj tako dobi občutek varnosti. Verjamete, da se s kontrolo lahko zaščitite pred tem, da bi bili ranjeni. Zato si želite kontrolirati prav vse - če se denimo vaši plani nenadoma spremenijo, občutite jezo, frustracijo ali celo paniko.

Potreba po nadzoru lahko uniči razmerje, saj se partner ob tem počuti, da ga dušite, da ga ne spoštujete, ne cenite in, da ste pretirano kritični.

Stvari jemljete osebno

Izjemno pogost znak, ki nakazuje na to, da je naš notranji otrok ranjen. Ogromno ljudi jemlje stvari preveč osebno, kar lahko seveda vpliva tudi na razmerje. Se vam dogaja, da vzamete osebno vsako partnerjevo besedo ali dejanje? To lahko vodi v veliko nepotrebnih prepirov in v skrajnosti tudi do konca zveze.

Slabo tolerirate konflikte

Nesporazumi, konflikti ali prepiri so vedno neprijetni. Vsak ima v zvezi svoja stališča in popolnoma normalno je, da se kdaj s partnerjem ne strinjamo. Težava nastane, ko konflikte tako slabo prenašamo, da bi naredili vse, da bi se jim izognili.

Eden izmed pogostih primerov je, da se s partnerjem strinjate samo zato, da bi se izognili konfliktu. Lahko se zgodi tudi, da se zaprete vase vsakič, ko partner izrazi nestrinjanje. Včasih pa se zgodi tudi, da vas nestrinjanje tako zelo razjezi, da postanete celo nasilni.

V vsakem primeru vas bo takšno obnašanje samo še bolj oddaljilo od partnerja in prispevalo k nesrečni zvezi. Nujno potrebno je, da se s partnerjem naučita konstruktivno pogovarjati tudi takrat, ko nista enakega mnenja.