4 znaki, na katere bodite pozorni, če ste v skrbeh za svoje razmerje

4 znaki, na katere bodite pozorni, če ste v skrbeh za svoje razmerje (foto: Profimedia) Profimedia
15. 5. 2016

Ste v skrbeh za svoje razmerje? Imate občutek, da ni vse tako, kot bi moralo biti? Tule so znaki, na katere so pozorni profesionalni terapevti, ko rešujejo težave zaljubljenih (in ne tako zaljubljenih) parov.

1. znak: Dotikanje

Dotikanje je eden od temeljnih faktorjev intime in romantične navezanosti. Srečni pari se drug drugega dotikajo pogosto, a znak zdravega razmerja ni v tem, kolikokrat se dotaknete partnerja, ampak kolikokrat ste dotaknjeni kot odgovor na vaš dotik. Izmenjava dotikov (recipročnost) je znak delujočega razmerja.

Prav tako ste lahko pozorni na telesno govorico - prekrižane noge, prekrižane roke, telo obrnjeno stran od partnerja, vse to so lahko indikatorji zavednega ali nezavednega odpora proti drugi osebi.

2. znak: Empatija

Razumevanje partnerja ni le sprejemanje njenih ali njegovih kapric. Empatija, razumevanje čustev in občutenj druge osebe - v tem se skriva mnogo odgovorov na vprašanja o kvaliteti odnosa.

Identificiranje s čustvi osebe, s katero smo v odnosu, odpravlja občutek osamljenosti v razmerju. Če njene ali njegove bolečine, težave in dvomi niso razumljeni ali niso sprejeti, pa se odnos prične spreminjati v odtujeno in neprijetno izkušnjo.

3. znak: Drama

Prepiri so normalni. Neprestani prepiri pa so druga zgodba. Ko stanja razburjenosti prerastejo v žalitve, napade besa ali celo nasilje, je potrebno čim prej vsemu skupaj narediti konec. V kolikor ni šlo po poti običajne komunikacije, pregovarjanje preko prepirov zagotovo ne bo pripeljalo do rešitve.

4. znak: Zaupanje

Brez zaupanja seveda ni pravega odnosa. A to ni le zaupanje, da partner ne bo varal. Gre za zaupanje na vseh pomembnih področjih: v financah, v socialnih okoliščinah, v ustvarjanju družine ...

Mu zaupate, da vas bo podpiral, če se odločite zamenjati službo? Ji zaupate, da bo ob vas, če zbolite? Si zaupata, da bosta odgovorna starša? Ko se zaupanje zlomi, ga je namreč zelo težko obnoviti. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri