5 vaj zaupanja za pare

5 vaj zaupanja za pare (foto: Profimedia) Profimedia
1. 6. 2017

Vsi vemo, da je zaupanje temelj vsakega zdravega in uravnovešenega odnosa. Kaj pravzaprav je zaupanje? Lahko bi ga opredelili kot prepričanje o zanesljivosti in doslednosti določene osebe. S partnerjem ga lahko utrdita s temi preprostimi vajami.

Partner, ki je vreden zaupanja, naredi stvari, ki jih obljubi ali je zanje zadolžen, njegove besede in dejanja se usklajujejo. Štejejo tako preprosta opravila kot je odnašanje smeti vsak torek, kot tudi resnejša, prihajanje na zmenek ob dogovorjeni uri. Če je tudi pri vama tako, sta na odlični poti, drugače pa se preizkusita v teh vajah. Zaupanje je vedno mogoče še bolj utrditi.

1. Najprej povezovanje, nato komunikacija

Vsak par ima svoj edinstven način, na katerega se poveže. Morda je to držanje za roke, »žličkanje«, objemanje, očesni stik … Izberita tisto, kar vaju najbolj zbliža in pričnita. Nekaj minut uživajta v tišini in družbi drug drugega. Popolnoma se posvetita en drugemu in izklopita vse ostale motnje. Šele po nekaj trenutkih tišine, pričnita pogovor. Vaja je lahko tudi uvod v katero izmed sledečih aktivnosti.

2. Priznajta

V vsakem primeru se nakopičijo majhne stvari, ki se v tistem trenutku ne zdijo pomembne, ampak pridejo na plan pri prepiru čez nekaj mesecev. Takrat imate opravka z vsemi majhnimi skrivnostmi naenkrat, zato razprava ne obeta nič dobrega. Priznajta si manjše in večje napake. Bistvo vaje je, da se, kot govorec, iskreno opravičite in zavedate svojih zmot. Kot poslušalec pa se trudite, da partnerja resnično slišite. Sprejmite njegovo ranljivost z usmiljenjem in sočutjem, kar je prav tako velikega pomena za uspešnost vaje. Ne gre samo za krivdo. Gre za osebno odgovornost in soočanje s problemi zrelih, ljubečih, odraslih ljudi.

par

3. Delita

Tokrat govorimo o veliki skrivnosti, ki se je sramujete in bojite. Če vajino razmerje traja že daljši čas, imata verjetno kar nekaj velikih izkušenj, ko ste delili delček sebe in vas je partner sprejel takega, kot ste. Zagotovo pa obstaja kaj, kar ste prikrili pred svetom. Zadnji čas je, da zberete pogum. Morda so vas zasmehovali v šoli, ste imeli probleme z aknasto kožo, izdali ljubljeno osebo … Veliko stvari ste zakopali iz takega in drugačnega razloga. Za začetek izberite eno in se o njej pogovorite s partnerjem. Postopoma si bosta razkrila vedno več stvari in se ob tem še bolj povezala.

4. Dosledno sledite podrobnostim

Za izboljšanje zaupanja lahko največ storite z vztrajnostjo in doslednostjo. Na žalost ni vaje, ki bi vam podarila mesece in leta zaupanja. Obstaja pa drugačen način. Vprašajte partnerja, katere stvari, ki jih počnete, mu dajejo največji občutek varnosti in ljubljenosti. Večkrat se spomnite in naredite te majhne pozornosti, ki bodo dale čutiti, da vam je mar. izberite dan za zmenek in bodite točni, zavedajte se, katera gospodinjska opravila so vaša odgovornost, bodite odkriti glede vaših misli in čustev …

5. 5 minut očesnega stika

Skoraj nemogoče je prikriti stvari, ko zrete nekomu naravnost v oči. Vaja se lahko zdi zastrašujoča, če je še nikoli niste izvajali, a rezultati so čudoviti. Nastavita alarm, se udobno namestita in začnita mehko strmeti drug v drugega. Odlična posledica vaje je ta, da na plan privrejo nepričakovana čustva. Lahko bi rekli, da s tem preverjate utrip vajine zveze. Če vama dela probleme, se morda bojita soočiti z resnico in globoko povezanostjo.

 Preberite tudi:

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri