5 znakov, da imata s partnerjem resne težave z zaupanjem

5 znakov, da imata s partnerjem resne težave z zaupanjem (foto: profimedia) profimedia
24. 11. 2019

Zaupanje je temelj vsakega odnosa tudi romantičnega razmerja. Če je razmajan, se lahko pojavijo velike težave, ali zveza celo propade. Preverita, ali se najdeta v kateri od naslednjih situacij. 

Elektronske vojne

S tem mislimo na vse vajine spore, ki se dogajajo preko sporočil, družbenih omrežij in klicev. Ko se kregata preko zaslona, besede veliko lažje in hitreje letijo iz ust, zato zagotovo rečeta tudi kaj, kar takoj (ali kasneje) obžalujeta. Poleg tega bodo prepiri veliko ostrejši, kot bi bili v živo. 

Najboljša rešitev za reševanje težav je osebno, brez telefona in brez povzdigovanja glasu. Težko je poslušati in utihniti, ko partner govori, a vseeno dovolite, da izrazi mnenje. Do tega imate seveda pravico tudi vi. 

Eden od vaju misli le nase

Zelo pomembno je, da si vzameta čas zase in sama počneta, kar vaju veseli. Ko gre za zvezo, pa morata namesto “jaz” uporabiti “midva”. Nekdo od vaju še vedno uporablja ednino …

Posledično nekdo od vaju meni, da je z razmerjem vse v najlepšem redu, dokler dobi vse, kar si želi in napreduje po njegovih predstavah. Ko drugi partner končno uveljavi svojo voljo, pa se zaplete in znajdeta se sredi velikega problema. 

Omenjata tretjo osebo

Imata skupnega prijatelja, ki ga vključite v skoraj vse vajine spore. Od njega zahtevata, da izbere stran. Je to do njega pravično in je to sploh njegova naloga?

Na obe vprašanji je odgovor enak: ne! 

Izbiranje strani in posredovanje tretje osebe zadevo le še poslabša, rešita pa tako ali tako ničesar. Kar se tiče samo vaju (to so tudi vsi problemi glede razmerja), zadržita zase in rešujta drug z drugim. Tu se bo izkazalo, kako ključna je v odnosu komunikacija. 

Nenehno sta v stiku

Mar ni to namen razmerja? Ne ravno. Še vedno morata biti na razpolago prijateljem, družini, sodelavcem … In svet se ne bo podrl, če se ne slišita nekaj ur, ali ko se ne vidita kakšen dan ali dva. 

Nenehno ohranjanje kontakta, tako v službi kot doma, po opravkih in med hobiji, vodi v nezdravo navezanost enega od vaju. Nekdo od drugega očitno pričakuje, da bo izpolnil vse njegove potrebe in ga osrečil vedno in povsod. Nekaj časa je to lahko uresničljivo, kaj pa se bo zgodilo, ko partner nekoč ne bo moral biti na razpolago vsako minuto?

Igrata mentalne igre

Veliko težav se pojavi tudi v zvezah, kjer eden od partnerjev ali oba igrata otročje igrice, namesto da bi se racionalno soočila s težavo. Govorimo o ignoriranju in pomanjkanju komunikacije, obmetavanju z žaljivkami, zapiranju v sobo, čustvenemu izsiljevanju, zahtevi po tem, da se druga oseba večkrat opraviči in prevzame krivdo za vse …

To ne bo vodilo nikamor, vsaj ne do rešitve, ampak prej do propada zveze. S takšnim obnašanjem morata takoj prenehati.