5 znakov, da sta s partnerjem nezdružljiva

5 znakov, da sta s partnerjem nezdružljiva (foto: Profimedia) Profimedia
24. 8. 2017

Razmerja so zapletena, in ko se vam zazdi, da s partnerjem morda nista ustvarjena drug za drugega, postane težko. Je res ali imate nerazumne slutnje, delate krivico, ali vama zares ni namenjena skupna prihodnost?

Je pravi za vas, ali je čas, da se premaknete naprej? Na to žal ni enega odgovora. Morda pa si pomagate s temi znaki, ki nakazujejo, da s partnerjem nista za skupaj.

Različne osnovne vrednote

Osnovne vrednote so tiste, o katerih se ne pogajate: imeti otroke ali ne, se poročiti, selitev v tujo državo … Če si s partnerjem v njih nasprotujeta in vsak želi nekaj drugega, je to velik znak, da nekaj ni vredu. Ko se odločite, da se boste o nekaterih vrednotah vseeno pogajali, da bi rešili razmerje, to niso (več) osnovni temelji, na katerih gradite svoje življenje. Dobro premislite, preden jih omajete, saj potem ni več poti nazaj in škoda bo večja, kot si predstavljate.

Partner vas jemlje kot nekaj samoumevnega

Gledate filme, ki jih izbere partner, pripravljate hrano, ki jo je prinesel partner po svoji izbiri, oblačite le oblačila, ki so mu/ji všeč. Toliko majhnih in velikih stvari naredite zanj/o, a tega nikdar ne opazi. Seveda pa opazi, kdaj ne pomijete posode in ne pozabi, da (spet) niste hoteli jesti zunaj. V njegovih/njenih mislih je zasidrano prepričanje, da tako pač mora biti. Vendar sta za zvezo potrebna dva enakovredna člena. Ko eden od vaju prevzame vodilni položaj, vaju ne čaka nič dobrega. Ne dovolite, da bi vas jemali za samoumevne.  

Pomanjkanje spoštovanja

Pomanjkanje spoštovanja se kaže na veliko različnih načinov: s prelaganjem odgovornosti, verbalno in čustveno zlorabo, pasivnim vedenjem … Morda jih vedno ne prepoznate kot nespoštovanje, a to vsekakor so. Če živita skupaj, se oba zavedata vajinih opravil, in če jih partner redno ne opravlja, za to ni kriva pozabljivost. Enako velja za delanje načrtov pri katerih niste imeli možnosti sodelovati. Postavite se zase, saj štejejo tudi vaše želje.

Ignoriranje želj

Vse, kar počnete, ustreza urniku sorodne duše. Za zdravo razmerje se morata oba prilagoditi, vendar to ne pomeni, da si morate vzeti čas vedno, kadar si partner tega zaželi in preklicati načrte, ker si premisli. To je le še eden izmed znakov, da nista združljiva. Kdaj ste nazadnje vi določili, kaj bosta počela na zmenku, kam gresta na počitnice in kaj bosta jedla za kosilo? Če se ne morete spomniti, je bilo že predaleč nazaj. Ko vedno zavrne vaše predloge in se s tem sprijaznite, ne živite svojega življenja.

Dajanje in prejemanje

Če daješ, ti bo dano. Vsaj tako naj bi bilo. Lahko mine veliko časa preden ugotovite, da ste vedno vi tisti, ki dajete in partner ta, ki prejema. Vedno vprašate, kako se počuti, kako je bilo v službi, zakaj ima slab dan. Kdaj pa ste sami dobili takšno vprašanje? Zakaj sami nikoli ne razlagate o tisti sodelavki, ki vas je spravila v slabo voljo in šefu, ki vas je pohvalil? Če so odgovori na to jasni, je čas, da glede tega nekaj storite.

Preberite tudi: