Naj samoizolacija ne uniči vajine zveze: Tu je 6 nasvetov, kako je lahko vajin odnos trdnejši in poglobljen

Naj samoizolacija ne uniči vajine zveze: Tu je 6 nasvetov, kako je lahko vajin odnos trdnejši in poglobljen (foto: Jonathan Borba | Unsplash) Jonathan Borba | Unsplash
27. 3. 2020

Še ne tako dolgo nazaj bi vam morda ob misli, da bi bili za kakšen teden, dva »ujeti« nekje na samem z dragim/drago, verjetno zaigralo srce. Zdaj … No, ta trenutek se je veliko parov znašlo pred največjo preizkušnjo.

Samoizolacija zahteva svoje – marsikateremu paru povzroča veliko stresa.

Vsaka sprememba zahteva nekaj prilagajanja, ko pa se soočimo z nečim tako nepredvidljivim, kot je koronavirus, in se hkrati naše življenje preseli med štiri stene, kjer smo 24/7 v družbi partnerja, je to ogromno sprememb naenkrat. Poleg tega je tu še toliko negotovosti …

V nadaljevanju nekaj nasvetov, ki vam pomagajo prebroditi to obdobje.

1. Toliko časa na dan namenita samo sebi

Vsak bi si moral vzeti čas zase – vsak dan. Tudi v tem trenutku.

Koliko? Vsaj 15 minut. Za karkoli. Za meditacijo, za dihalne vaje, za klepet s prijateljico, za popoldanski dremež, za branje knjige, slikanje, pletenje …

Po mnenju številnih strokovnjakov je čas, ki bo pripadal le vam in se boste lahko odpočili (predvsem mentalno), ključnega pomena (a to ne sme biti le čas, ki ga preživite na stranišču).

Razlaga je preprosta: občutek stresa se običajno počasi stopnjuje. In tako je tudi s sprostitvijo. To je proces, ko se telo in duša počasi odpočijeta.   

Namig: s partnerjem se lahko dogovorita in imata čas zase istočasno. Tako bo veliko lažje.

Mimogrede še:
Soroush Karimi | Unsplash

2. Oblikujta urnik

Veliko ljudi ima ta trenutek precejšnje težave z vzdrževanjem urnika. Ali pa tega sploh ni. To lahko poveča občutek nemoči in anksioznosti.

Zato se usedita in skupaj pripravita urnik, da bosta v dneve spet vnesla tisti red, ki daje občutek stabilnosti. Urnik pripravita vsak konec tedna za prihajajoči teden ali vsak večer za naslednji dan.  

To je še posebej primerno za pare, ki so se v takšni situaciji znašli prvič – delo od doma in preživljanje več časa skupaj kot običajno. Na urnik lahko vključita tudi neka splošna pravila glede hrupa in motenj pri delu.

3. Ne pozabita na svež zrak

Ta trenutek je samoizolacija zelo pomembna – epidemijo bomo uspešno prebrodili le s sodelovanjem in upoštevanjem navodil!

Toda to ne pomeni, da si denimo na topel sončen dan ne smeta privoščiti kavice na balkonu. Ali kratkega sprehoda v bližini doma (po priporočilih seveda).

Ljudje potrebujemo svež zrak, potrebujemo gibanje, potrebujemo dotik sončnih žarkov … Vse to blagodejno vpliva na mentalno zdravje.

Sprostilo se bo tudi nekaj tiste napetosti, ki se lahko nabira v teh dneh, in preprečili boste marsikatero eksplozijo.

Če bosta vključila tudi telovadbo, pa še toliko bolje.

Začnete lahko z izzivom:
Toa Heftiba | Unsplash

4. Ostanita v stiku s svetom

Ne zanemarjajte odnosov z tistimi, ki ta trenutek niso z vami. Poskrbite, da vsak dan naredite kakšen klic ali kako drugače poklepetate s prijatelji, sorodniki, sodelavci …

Še bolje: dogovorite se za video klice.  

5. Naučita se bolje komunicirati

Težave v komunikaciji škodujejo odnosu in v danih okoliščinah se bo to še bolj pokazalo. Zato čas izkoristita tudi za komunikacijo.

To pomeni – imejta čas za pogovor (takrat v vajini bližini ni telefona, računalnika, televizija je ugasnjena …). Naj postane kot nekakšen ritual – vsak dan si povejta, kaj čutita, a bodita pozorna, kako. Bodita sočutna, vživita se v čustvovanje drug drugega. Skupaj poiščita rešitev. Predvsem pa se poslušajta in pustita drug drugemu, da pove do konca. To ni čas za blatenje, za naštevanje napak, za kazanje s prstom.

Pogovarjajte se tudi o knjigah, ki jih bereta, filmih, ki jih gledata, o kuhanju in točki št. 2.

6. Uporabita čas v svojo korist

Ja, izolacija v času epidemije je lahko priložnost za poglobitev odnosa. Izkoristita vsak trenutek. Še posebej, če sta sicer eden izmed tistih parov, ki živita skupaj, a se zaradi svojih urnikov komaj kaj vidita – zdaj imata priložnost, da se povežeta.

Ne gre za idealno situacijo, drži, a čas lahko izkoristita in skupaj počneta zabavne stvari.

  • Lahko se naučita kaj novega drug o drugemu.
  • Naredita seznam stvari, ki bi jih rada naredili ali doživela skupaj.
  • Bodita intimna in vedno znova odkrivajta svoji telesi.
  • Drug drugega zmasirajta.
  • Preuredite sobo ali kar celo stanovanje, očistite, znebite se nepotrebne navlake.

Zdaj je čas, ko svet – in vaš partner – potrebuje več ljubezni kot kdajkoli.

Preberite še:
Jonathan Borba | Unsplash