7 nenavadnih dejstev o poljubljanju, ki jih še ne veste

7 nenavadnih dejstev o poljubljanju, ki jih še ne veste (foto: Profimedia) Profimedia
5. 2. 2022

Poljub ni le pozdrav ali način na katerega partnerju pokažete, koliko vam pomeni in ga pocrkljate. Ima tudi nekaj drugih prednosti. 

O poljubljanju verjetno nikoli ne razmišljate tako:

1. Poljubljanje krepi imunski sistem

Raziskava iz leta 2014 je odkrila, da bi lahko tudi poljubljanje vplivalo na dobro delovanje imunskega sistema. Kako? Med poljubom se izmenja 80 milijonov bakterij, kar služi kot naravna zaščita pred virusi in bakterijami. Za svoje zdravje torej lahko poskrbite tudi s poljubljanjem. 

2. Dobro zdravje ustne votline

Večja količina sline v ustih lahko izboljša dentalno zdravje. Ko telo proizvaja slino, se v ustih zmanjša kislost, kar preprečuje zobno gnilobo. Vse to pa seveda velja, če vi in tisti, ki ga poljubljate, vzdržujeta dobro ustno higieno. 

3. Poljubljanje sprošča

Lahko bi rekli, da se boste že po nekaj poljubih počutili vsaj malce bolje kot prej. In to ni samo teorija. Med poljubljanjem se sproščajo t. i. srečni hormoni, kot sta oksitocin in dopamin. Prvi poskrbi za občutek povezanosti, drugi pa za "metuljčke v trebuhu" in druge prijetne občutke, ki jih ob tem doživljate. 

4. Poljubljati se znamo, preden se rodimo

Precej bizarno, kajne? Razložimo: ko se poljubljate, glavo avtomatsko nagnete naprej in v desno ali levo smer. Nemški raziskovalec je zaključil, da je smer nagiba, ki se vam zdi bolj naravna, določena že v maternici. Desna naj bi bila pogostejša. 

5. Strah pred poljubljanjem

Težko je verjeti, a obstajajo ljudje, ki se poljubljanja bojijo. Strah ima tudi svoje ime - filemofobija. Pogosto je prisoten med ljudmi, ki niso vešči v poljubljanju. 

6. Manj stresa

Več kot se poljubljate, manj stresa je v vašem vsakdanu. Tako pravi raziskava iz leta 2009. V njej je sodelovalo 52 ljudi, ki so jih razdelili v dve skupini. Prva skupina je imela navodilo, da se poljublja več in dlje, druga skupina pa ni prejela nobenih navodil. Po šestih tednih se je izkazalo, da so ravni stresa v prvi skupini precej manjše od tistih v drugi skupini. 

7. Moški lahko živijo dlje

Nemška raziskava je ugotovila, da so moški, ki so poljubili svojo partnerico vsak dan vsaj enkrat, živeli 5 let dlje v primerjavi s tistimi, ki tega niso počeli. Poleg tega so manjkrat ostali doma zaradi bolezni, kar se je pokazalo v 20 do 30 % večjem zaslužku na mesec kot pri drugih moških v raziskavi.