7 skrivnosti srečne zveze

7 skrivnosti srečne zveze (foto: Profimedia) Profimedia
23. 1. 2016

Partnerski odnos je kot stavba, ki počiva na različnih podpornih stebrih. Da ljubezen ostane trdna in močna, mora biti vsak od teh stebrov enako močan. Preberite nekaj nasvetov za trajno zadovoljstvo v vaši zvezi in tudi namige, kako lahko najbolje negujete svojo srečo.

1. Spoštovanje

Vsak človek je edinstven! Z vsemi svojimi dobrimi in slabimi lastnostmi. Ni vedno lahko sprejeti nekoga takšnega, kot je, a to je alfa in omega vsakega odnosa. S stalnim nerganjem dosežemo le to, da postane naš partner trmast, ker se ne počuti več sprejetega.

Skrivni recept: veliko hvale!

Zapomnite si: vsaki kritični izjavi morajo slediti štiri pozitivne. Povejte svojemu dragemu, kaj vse vam je na njem všeč. Tako se boste tudi sami zavedeli, kaj imate.

Naš potrošniško usmerjen način življenja nam na žalost ves čas vceplja prepričanje, da smo lahko srečni le s perfektnim partnerjem. Številnim se zato zdi, da si je veliko lažje poiskati novega partnerja, kot pa da bi se intenzivno potrudili za obstoječ partnerski odnos.

2. Svoboda

Skupne aktivnosti, vsaka minuta, preživeta skupaj, iz jaz le midva – kar se sliši kot sanje, lahko prav kmalu postane prava nočna mora.

K zdravemu partnerskemu odnosu spada tudi samostojnost. Partnerja morata imeti tudi vsak svoje interese ter hobije in se srečevati tudi s svojimi prijatelji ali prijateljicami, saj se lahko ljubezen razvija le v svobodi.

Prijeten stranski učinek: partnerja imata tako na voljo vedno nove teme za pogovore in skupen čas je tako le še bolj dragocen. Ne nazadnje ostajata par, čeprav ne preživita skupaj vsake sekunde.

3. Intimnost

Poljub za slovo, nežen dotik, objem – občutek bližine in nežnosti 'zvari' odnos, poskrbi za občutek varnosti in samozaupanja.

Tudi če ne boste verjeli: moški potrebujejo veliko telesnega stika, da bi se počutili ljubljene – in to ne le seksa. Čeprav se mu ne bi ravno radi odpovedali! Pari, ki si vzamejo čas za ljubezen, zmorejo ohraniti tudi strast. Čudovit temelj za trajno srečo!

4. Humor

Lastnost, ki se ni zaman znašla na vrhu seznama najbolj priljubljenih partnerskih lastnosti. Skupno zabavanje, tudi sposobnost smejanja samemu sebi in skupno uganjanje norčij so veliko bolj pomembni od debelega bančnega računa ali modne vitke postave.

Smeh sprošča, ublaži konflikte in poleg tega poskrbi za atraktivnost. Kdo ne bi bil raje skupaj z nasmejanim in veselim partnerjem kot pa s partnerjem, ki ne razume nobene šale?

Torej: vsak dan se poskušajta nasmejati.

5. Pogovori

“Dragi, morava se pogovoriti!” Tega stavka se ustraši večina moških. Ker diši po jezi, ki bi ji raje utekli. Zato je priporočljivo, da poskrbite za prijetno atmosfero, kadar vam kaj leži na duši.

Pripovedujte o sebi – najbolje brez očitkov. Le tako bo razumel, kaj vas teži! Noben moški namreč ne zna brati misli! Prav tako ne morete pričakovati, da bo sonce od jutri vzhajalo na severu.

Ni treba, da se tovrstni pogovori vrtijo vedno le okoli velikih tem. Povejte mu tudi, kaj vas razveseljuje, o čem sanjarite, kaj se vas dotakne. Prisluhnite pa tudi njemu. Tudi kadar govori o svojem delu ali o nogometu!

6. Cilji

Za stopanje po skupni poti je potrebna tudi skupna smer. Vse skupno spopadanje z določenimi cilji krepi občutek dvojine in pomaga prebroditi krize. Zato se splača kovati skupne načrte in projekte.

Lahko je nekaj zelo banalnega, kot je poletna veselica, ali pa velike stvari, kot sta gradnja hiše in odločanje za povečanje družine. Če ima partner svoje ideje, jih je dobro podpreti.

7. Prepir

Vse, kar pometemo pod preprogo harmonije, nas lahko pozneje dobro spotakne! O težavah je treba spregovoriti – a ustrezno. Jasno, da sta lahko tudi glasna, predvsem pa morata ostati spoštljiva drug do drugega, si prisluhniti in si vedno znova dopovedati: nisva sovražnika!

In tako boste zelo hitro spoznali, da so v vsaki konfliktni situaciji potrebni prav kompromisi. Tako bo uravnoteženo tudi razmerje moči.

In če se ne moreta zediniti? Potem naj enkrat 'zmaga' eden, drugič pa drugi. In težava je rešena.