7 znakov, da vas partner potihem zlorablja

7 znakov, da vas partner potihem zlorablja (foto: unsplash) unsplash
21. 8. 2020

Zloraba ni le fizična, ampak ima mnogo oblik, ki pa jih v razmerju lahko spregledate. 

Agresija ima v razmerju več obrazov: nekatere prepoznate po modricah, udarcih ali hudih sporih, drugi so tihi in težko opazni. Izpostavljamo 7 oblik vedenja, ki kažejo na zlorabe. Če v svojem (ali drugem) razmerju prepoznate več točk, morate resno razmisliti, kako (če sploh) naprej. 

1. Z nesramnostjo običajno povezujemo glasnejši in oster ton glasu. Vendar vas partner lahko žali tudi s povsem normalnim glasom in takrat se običajno sploh ne zavedate njegove nesramnosti. Bodite pozorni, kako druga polovica govori o vas, saj to pove veliko o vajinem razmerju. 

2. Partner ne ceni in spodkopava vaše mnenje, prepričanja in vrednote. Če želita kdaj imeti skupno prihodnost, bosta morala zagovarjati enake vrednote. Kako je to možno, če vaša beseda nima nobene vrednosti?

3. Nikoli vas ne posluša, ko pripovedujete o svojih težavah in dogodkih čez dan, ne prisluhne temu, kar vam pomeni veliko in ga pravzaprav ne zanima, kaj govorite. Si zares želite ostati v takšnem razmerju?

4. Vedno ste krivi vi. Četudi niste naredili ničesar narobe, vas partner zmanipulira, da prevzamete krivdo. Vedno ste odgovorni za težave v vajinem razmerju, druga polovica pa ni še nikoli naredila česa narobe. 

5. Zdravo razmerje daje občutek varnosti in prostor, kjer se brezskrbno izražate, govorite, spočijete. Če razmerje ni takšno in se bojite partnerjevih odzivov, so na vidiku težave. 

6. Tudi humor pove veliko. Če se partner pogosto šali na vaš račun in so opazke precej nesramne ter žaljive, verjetno vsaj delno razkrivajo, kaj si druga polovica misli o vas. Sarkazem in izjave, ki vas prizadanejo, niso šaljive, ampak znak zlorabe. 

7. Kadar partner ne dobi tega, kar želi, vas začne ignorirati in se ne zmeni za nobeno besedo ali celo opravičilo. Ko od vas nima koristi, vas izključi iz svojega življenja. To nikakor ni zdravo razmerje.