8 opozorilnih znakov, da je vašega moškega dohitela kriza srednjih let

31. 1. 2024
Deli
8 opozorilnih znakov, da je vašega moškega dohitela kriza srednjih let (foto: Profimedia)
Profimedia

Športni avtomobili, novi hobiji, lasni vložki in zmenki s precej mlajšimi … Klišejsko, toda če ob zvezi 'kriza srednjih let' najprej pomislite prav na to, niste edini. 

In s klišeji je tako, da jih večina temelji na dejstvih. Tudi v tem primeru. Več kot polovica sodelujočih v anketi javnega radia Wisconsin je dejala, da je kriza srednjih let zelo resnična, depresivna izkušnja, skozi katero gredo vsi, pišejo na strani today.com. 

Ali to pomeni, jo doživlja tudi moški v vašem življenju? Ni nujno. A vseeno … Tu je osem opozorilnih znakov in kaj lahko glede tega storite: 

1. Pravi, da je življenje dolgočasno

Če je imel nekoč rad svojo službo in je bil srečen doma, zdaj pa se je vanj naselil nemir in apatija, se morda sooča s krizo srednjih let. 

Za tem običajno stoji eden od dveh razlogov:

  • Nekateri moški se ob vstopu v srednja leta zavedo, da je veliko njihovih sanj ostalo (in bo tako  še naprej) neizpolnjenih. 
  • Drugi se tako odzovejo, ker so dosegli veliko kariernih ciljev, zdaj pa se sprašujejo, ali je sploh še kaj ostalo. 

V obeh primerih si želi moški spremeniti svojo rutino. Včasih to pomeni celo opustitev službe in veliko srečanj s prijatelji. 

Ženske, ki so v zvezi s takšnim moškim, se običajno tolažijo, da je to le faza in znake pogosto ignorirajo ali zanikajo, toda strokovnjaki opozarjajo, da je to napaka. To lahko resno vpliva na odnos. Bodite pozorni na partnerjevo nemirnost in ga poslušajte, ko vam govori o svojih skrbeh, spodbujajte ga k manjšim spremembam (namesto bolj drastičnih), pravijo strokovnjaki. 

2. Razmišlja ali pa že ima afero

To je le ena od bolečih posledic krize srednjih let. Moški srednjih let pogosto »postanejo nežni«, razloži psiholog Jim Conway. Bolj se osredotočajo na ljudi in občutke – ironično, zaradi tega trpijo nekateri zakoni. Dodaja še, da moške zlahka potegne v afero, če njihove žene sprememb ne razumejo in komunikacija med njima zamre.

Toda če afero že ima, morate vedeti, da se je sam odločil, da bo prelomil zaobljubo. In tudi če bi mu postavili ultimat, če je moški v krizi, ne bo poslušal.

Ne spreglejte tudi:

3. Nenadoma sprejema impulzivne odločitve

Bodite pozorni, če nenadoma izgubi zanimanje za delo, razmišlja, da bi zamenjal službo ali si je pravkar omislil porscheja. Zdi se, kot da nenadoma želi nadoknaditi vse, kar je v mladosti izpustil. To je zanesljiv znak krize srednjih let. 

Toda ta simptom je skupaj veliko lažje premagati kot nekatere druge. To, kar se zdi impulzivno, je pravzaprav rezultat njegovega dolgega razmišljanja. Ta vrsta stiske zahteva potrpljenje in komunikacijo. Poskusite razumeti, zakaj je prišlo do spremembe v karieri itn. Nato se o zadevi razumno pogovorite, pravi strokovnjak.  

4. Dramatično spremeni svoj videz in nenadoma veliko časa preživi pred ogledalom

Če je vaš moški postal malce prevzeten, imate morda težavo. Če je začel govoriti o rinoplastiki, je težava še nekoliko večja. Prvi korak, kako pomagati njegovemu ranjenemu in postaranemu egu, je, da mu podarite kompliment. Seveda včasih tudi to ni dovolj. 

Na žalost je nenadna skrb za videz lahko tudi znak, da ima afero. 

5. Ne zanima ga preživljanje časa (ali seks) z vami

Če se zdi, da ima težave s samozavestjo in je na splošno nesrečen, lahko tudi spolni odnosi zanj postanejo dodatno breme. Po drugi strani pa, če ima afero, bo morda postal živahnejši, da bi to prikril. Kakorkoli, bodite pozorni na večje spremembe.

In vedno povprašajte o vsem, kar vas bega. Strokovnjaki se strinjajo, da je dobra komunikacija pomembna za vsako zvez in še posebej koristna med krizo srednjih let. 

6. Začel je popivati ali zlorabljati druge substance

Ta znak je precej očiten, še posebej, če je alkohol že resna težava. In ena težava, s katero se bo moral vaš moški spoprijeti sam. Partnerka lahko pove, da se s takšnim početjem ne strinja, vendar ga ne more 'prisiliti', da preneha, če on sam ne želi prenehati, pravi strokovnjak. Lahko pa paru pomaga svetovanje. 

7. Kaže tipične znake depresije

Več spi, izguba apetita, slabo počutje … Čeprav depresija vsako leto prizadene več milijonov moških, mnogi moški znake ignorirajo, ker se jim ne zdi 'možato'. Če opazite takšne znake, ga vsekakor spodbudite k pogovoru oz. obisku terapevta. Partner v tem primeru potrebuje dodatno podporo. Morda se mu boste želeli na terapiji tudi pridružiti. 

Preberite še:

8. Je pretirano nostalgičen in nenehno obuja spomine na mladost ali prvo ljubezen

Nekateri moški začnejo v tem obdobju razmišljati o tem, kaj bi bilo, če … in dvomijo o svojih preteklih odločitvah. Toda nostalgija je lahko težavna, saj se zdi, da vsi vidijo preteklost skozi rožnata očala. 

Seveda se možu niti sanja ne, kaj bi se v resnici zgodilo, če bi se denimo poročil s svojo srednješolsko ljubeznijo (razen, če ste to vi), zdaj pa lahko sanja o tem, kako bi bilo. To sanjarjenje se mu zdi prijetno, saj lahko tako za trenutek pozabi na vsa opravila in račune. 

Toda brez skrbi. To sanjarjenje je ponavadi neškodljivo. Nevarno je le, če ga takšno sanjarjenje pripelje do točke, ko se odloči ponovno vzpostaviti stik s to osebo. 

Povzeto po www.today.com

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger