Ali po prepiru s partnerjem delate te napake, ki lahko zelo škodujejo razmerju?

Ali po prepiru s partnerjem delate te napake, ki lahko zelo škodujejo razmerju? (foto: profimedia) profimedia
25. 2. 2019

Ko je prepir končan, zagotovo ne naredite naslednjega.

Ignorirate njegove/njene besede

Potrebujete nekaj časa zase in zadnje kar trenutno želite, je še en pogovor. Saj ga boste imeli, ko se zberete in umirite. Zato se preprosto izključite in ignorirate vse, kar vam partner govori in kar počne. Ubrali ste povsem napačen pristop, ki vas lahko nekoč stane razmerja, ker druga polovica ne bo več prenesla vaše neodzivnosti.

Če rabite prostor in nekaj trenutkov samote, to povejte. Ne glede na to, koliko časa se s partnerjem poznata, ne more brati vaših misli in vedeti, kako se počutite.

Stalno omenjate nekaj, kar je bilo izrečeno med prepirom

Ko vam določeno dejanje partnerja ni po godu, na dan spet privlečete nekaj, kar sta si izrekla med prepirom. To ni pravično, poleg tega pa bo na dolgi rok naredilo trajno škodo vajinemu odnosu. Ne pogrevajte starih zgodb in namesto tega med prepirom jasno povejte, kaj vas moti ter dobro premislite o svojih besedah, saj jih zares ne morete vzeti nazaj, ko bo škoda že storjena.

Po končanem sporu ne omenjajte več stvari, zaradi katere sta se sprla, če se ponovno spreta zaradi česa drugega ali vas partner kako drugače razjezi. Opominjanje na napake verjetno ne bi bilo všeč niti vam.

“No prav, oprosti …”

Bolj klavrno opravičilo, ki ga verjetno ne mislite resno. Če je bila krivda za prepir v glavnem vaša in želite priznati napako ter popraviti vse skupaj, naredite nekako tako:

Oprosti, ker sem izrekel/izrekla ___________ in naredil/a _________. V prihodnje bom ravnal/a drugače in te prej vprašala, kaj meniš o tem.

Tako pokažete, da vam je žal za storjeno in da se imate namen truditi tudi kasneje, da se kaj takega ne bi ponovilo. Partner bo vaših besed vesel in verjetno se kmalu pobotata.

“Za prepir je kriv sodelavec.”

Ali pa slab dan, zamuda avtobusa, neprijazna prodajalka v trgovini … Lahko bi našli na tisoče izgovorov, zakaj ste zanetili prepir, ki nikakor niso povezani s tem, kar čutite do partnerja. Nehajte izgubljati čas s prelaganjem krivde in iskanjem osebe, zaradi katere sta se sprla. Raje se naučite pravilno izraziti čustva.

Slabi dnevi se bodo slej ko prej zgodili, in ko se bodo, partnerju preprosto povejte, kaj čutite. Ste vznemirjeni, jezni, žalostni? Ko boste ubesedili težavo, ki vas je spravila v slabo voljo, vam bo malce lažje. Ob dobrem poslušalcu se boste kmalu počutili bolje.

Partnerja označite za lažnivca ali kaj drugega

Ne glede na to, kako jezni ste bili v določenem trenutku in kaj naredite, da bi vam partner odpustil, ne morete zares izbrisati vseh žaljivk, s katerimi ste ga imenovali med prepirom. Preden kaj takšnega zleti iz vaših ust, dobro razmislite, ali boste kasneje obžalovali. Če menite, da takrat ne morete imeti pogovora, ker morate umiriti misli in narediti nekaj vdihov, to povejte. Vzemite si čas zase in nadaljujte, ko se umirite.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri